Stå främst i IT-innovation utan att falla

2018-10-295 Minute Read

Teknikvärlden förändras snabbt. IT-innovation sker faktiskt så snabbt att 50 procent av de högteknologiska jobb som finns idag inte kommer att finnas kvar om 10 år enligt Fast Company.

Tekniktrender som drivs av bolagsfusioner och -förvärv, utveckling av affärsmodeller och skiftningar i den globala ekonomin utmanar vad IT-proffs tror att de kan förvänta sig i sina karriärer. Inom det klimatet där IT-innovation leder till förändring behöver teknikpersonal, alla från praktikanter till chefer, se på personlig förändring som en livsstil – eller potentiellt bli irrelevanta i yrkeslivet.

Håll takten med nya kulturella skiften och utmaningar

Tekniken berör alla delar av hur företag drivs och konkurrerar, och IT-innovation och förändring rör inte längre bara nördarna på datacentret. Varje medarbetare måste vara uppmärksam på tekniktrender och IT-innovation på någon nivå, från administration till marknadsföring, försäljning och ekonomi.

Som om den takt tekniken uppdateras i inte vore nog krävande har IT-utvecklingen även lett till ett kulturellt skifte i hur arbetsstyrkan ser ut. När chefer ser på verksamheten idag ser de en av de mest diversifierade arbetsstyrkorna i modern historia: Generation Z, millennials, Gen X och 40-talister jobbar sida vid sida, tillsammans med robotpersonal som kompletterar den mänskliga arbetsstyrkan.

Ytterligare en nivå av komplexitet som kommer att påverka IT-innovation är behovet att skapa ett sammanhängande, vinnande team av entreprenörer, konsulter och distansarbetare utöver medarbetarna på kontoret. Genomtänkt byggande och bästa praxis för att hantera IT-driven förändring kommer att vara avgörande för att ta ditt företag till nästa nivå med minimal störning av verksamheten.

Utöka dina IT-kunskaper som kompletterar tekniktrender

Med så mycket konkurrens mellan vardagen, komplexa arbetsmiljöer och sociala aktiviteter online kan det vara svårt att hitta tiden att även hålla koll på det senaste och det bästa inom IT-innovation. Men nya verktyg och tekniker tas fram och introduceras snabbt i arbetsflödet, och det är viktigt för IT-proffs att vara uppmärksamma på nyheter som kan passa för deras verksamheter.

Allt man behöver göra är att googla ”IT-utbildning” för att direkt överväldigas av hur många företag som hävdar att de kan hjälpa dig snabba på din karriär. Precis som med allt annat du läser på webben ska du inte låta dig luras av marknadsföring. Dina bästa källor för utbildningsrekommendationer är tillförlitliga kollegor, onlinerecensioner och fristående system med rankningar från professionella.

Om ditt företag inte subventionerar fortbildning kan även budget ha betydelse för hur du lägger upp din plan för att utvecklas i yrket. Fråga dig själv vad som motiverar ditt beslut att fortbilda dig eller ta certifieringar. Vill du ha en befordran eller högre lön? Gör en ärlig utvärdering av dina aktuella kunskaper och färdigheter för att se vad du behöver investera i fråga om tid och pengar.

Du kan göra annat än att sitta i ett formellt klassrum eller ta kurser online. Du kan till exempel få grepp om din personliga vision genom att samarbeta med en respekterad mentor. I Kaytie Zimmermans blogginlägg ”Modern Mentoring Is the Key to Retaining Millennials” diskuterar hon traditionella mentorroller, gruppmentorskap, mentorskap bland kollegor och till och med konceptet ”omvänt mentorskap” – en metod där äldre chefer coachas av yngre medarbetare i ämnen såsom kommande trender, sociala medier och nya konsumenttrender (bland millennials).

Som ett kunnigt IT-proffs kan du även se till att dina kunskaper och verktyg är relevanta för din fortsatta framgång med minimal tidsinvestering. Genom att gå på konferenser och workshops, kolla in onlinewebbinarier och regelbundet delta i användargrupper eller onlineforum, till exempel Spiceworks, kan du utöka din kunskap samtidigt som du bygger ett professionellt nätverk. Ett av de bästa sätten att hålla koll på vad som händer inom IT-branschen är att läsa, läsa, läsa – allt ifrån faktablad till bloggar och nya artiklar.

Minska bördan med nya verktyg och tekniker

Både teknisk personal och affärspersoner har nytta av nya verktyg och tekniker som förenklar deras arbetsliv och ger fler möjligheter till kreativ problemlösning och personlig utveckling. Ett sådant innovationsområde är skrivarhårdvara.

Enligt IDC MarketScape: U.S. Smart Multifunction Peripheral 2018 Vendor Assessment har ”stora leverantörer som erbjuder smart multifunktionsutrustning (MFP) på den amerikanska marknaden” utvecklat kompletta tjänster för hanterade utskrifter med hårdvara, programvara och robusta lösningsportföljer som kompletterar tjänster, säkerhetsprogram, hanterad utskrift och IT-flöde. Genom att optimera din skrivarmiljö kan du frigöra tid för både dig och IT-personalen så att ni kan fokusera på att skaffa er nya kunskaper eller jobba med mer strategiska initiativ. Det är bara ett exempel på en möjlighet som du kan identifiera genom att hålla takten med innovation och tekniktrender som ger fördelar för både själva verksamheten och för din egen karriär.

Ligger du vaken på nätterna och funderar på hur du ska behålla engagemanget, skärpan och lusten i jobbet? Då kan vi ge dig hopp: utbildning och förnyelse, tillsammans med nya tekniktrender, kommer hjälpa dig att undvika den stagnation som kan leda till utplånande. Branschen påskyndar nya sätt att utöka IT-proffsens verktygsarsenal samtidigt som man erbjuder möjligheter till fortbildning. De IT-innovationer som blir resultatet av detta borde ta din karriär – och ditt företag – till nästa nivå.

Tektonika Staff 2018-10-25 6 Minute Read

Anpassa den digitala säkerheten till avdelningarnas behov

Precis som varje avdelning har en specifik roll inom företaget, kräver de också specifika prioriteringar och metoder vad gäller digital säkerhet.

Lydia Dishman 2018-10-10 6 Minute Read

3 varnande exempel som visar hur viktigt det är att stoppa hackare

Facebook, Tesla och den svenska regeringen har drabbats av cyberintrång och det kan hända alla. Se till att stoppa hackare innan de tar sig in i din miljö.

Stephanie Vozza 2018-09-26 4 Minute Read

Tre kompetenser som behövs för digital omvandling

Medan världen genomgår en digital omvandling förvandlas även IT-avdelningens roll. Tre kompetenser som IT-tekniker behöver.