RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

2018-10-165 Minute Read

Skulle inte du vilja ta farväl av vissa delar av sakernas internet (Internet of Things, IoT)? Vem behöver krånglig IoT-säkerhet, överbelastningsattacker (DDoS) och enheter som inte alltid fungerar?

Det ser ut som att din önskan faktiskt kan gå i uppfyllelse, experterna förutser att IoT-enheterna från 2018, inklusive den enhet som du skriker på för att beställa nytt kontorsmaterial, kommer att vara gammalmodiga 2020. Det är en livscykel på bara två år. Är det ett tecken på att du inte bör skaffa IoT-enheter till ditt hem eller kontor? Ja, det kan faktiskt vara så, om du inte är en av de där som fortfarande använder en Blackberry. I så fall kanske du kommer att be din gamla Alexa-enhet om en felaktig väderprognos i många år framöver.

Låt oss titta på fem anledningar till att du kan bli av med dina IoT-bekymmer tidigare än du trott:

Problem 1: IoT är ett bristfälligt koncept

Har du hört akronymen ”IoT” så många gånger att det börjar låta löjligt? Du är inte ensam. ”Vi har hört om sakernas internet så länge att det nästan har förlorat sin mening,” säger Perry Krug, huvudarkitekt på Couchbase.

Krug gör även följande rimliga observation: ”Konsumenter och anställda vill ha enheter som gör det de behöver, inte enheter som inte fungerar så fort de förlorar signalen.” Det är verkligen jobbigt när enheterna slutar fungera för att det inte finns uppkoppling. IoT-anslutna enheter fungerar bara så länge de är anslutna, utan internet är de bara saker. Det är både deras styrka och svaghet.

Problem 2: IoT blir en hotvektor

Du kan antagligen komma ihåg några massiva överbelastningsattacker utan problem. Minns du Mirai-attacken på Dyn som slog ner Amazon, Netflix och Reddit, eller den livshotande säkerhetssvagheten i pacemakerimplantat?

Vänta bara om du tycker att säkerhetssituation redan är svår. Hackare lär sig alltmer hur de ska använda IoT-attacker för ekonomisk vinning eller för andra motiv, till exempel av politiska skäl eller bara för skojs skull. Brittiska polismästaren Michael Barton förutspår en kommande ”brottsskörd” när hackare upptäcker att allt ifrån leksaker till din router är helt oskyddade.

Problem 3: IoT-säkerheten reagerar långsamt

En undersökning som Ponemon gjorde nyligen visade att 75 procent av IT-proffsen oroar sig för IoT-säkerhetsrisker. Dina kollegor oroar sig faktiskt lite mer för att hackas genom anslutna enheter än genom mobilappar. Förbättringar inom IoT-säkerhet sker inte lika snabbt som IoT-innovation. För dig som jobbar med säkerhet är det ingen tvekan om att det är viktigare att köpa säkra enheter än att köpa en riskfull röstaktiverad enhet som kan boka ett konferenssamtal.

Men det finns hopp: några enhetstillverkare kliver fram med några riktigt säkra IoT-innovationer såsom smarta lås, ansiktsigenkänning och självläkande hackningsbekämpande företagsskrivare. Men de flesta IoT-enheter utan säkerhet är riskabla slutpunkter som inte ens förtjänar att överleva till 2020.

Problem 4: Det finns för många uppskruvade förväntningar

Gartners iteration av Hype Cycle från 2017 placerade IoT på väg att lämna ”högsta punkten av uppskruvade förväntningar” och gå mot desillusionering. Med alla problem med IoT-säkerhet och avsaknad av standarder, system och processer för att låsa upp data från enheterna förutspår Gartner att det kommer att ta 2–5 år innan den här tekniken gör framsteg – och de kan ha rätt.

Problem 5: De flesta IoT-innovationer förändrar inte kontorstekniken

Låt oss prata om de coolaste IoT-innovationerna och hur de skulle kunna förändra framtiden på kontoret, om vi antar att du jobbar inom en bransch med relativt genomsnittlig IoT-användning och inte inom ett fält med alternativ på scifi-nivå, till exempel IoT för tillverkning. I så fall skulle den bästa IoT-användningen kunna vara för produktivitet och automatisering i verksamheten.

Dagens IoT-innovationer försöker ta sig in på kontoret, men är de tillräckligt bra? Amazons Alexa är officiellt kontorsklar, men om du inte vill lägga ner en massa extrajobb erbjuder den bara lite mer än de funktioner du har hemma. Google Home är inte riktigt där än heller. Intels nya glasögon, Vaunt, ser helt ok ut men efter Google Glass är vi skeptiska.

Det är också en rusning efter IoT-patent och en hajp kring vad som skulle kunna vara, men kommer dagens IoT att förändra kontorstekniken? Inte direkt, särskilt om man ser på nackdelarna med IoT-säkerhet.

Säg farväl till gårdagens dyra teknik

Det här är inte en sorgesång för IoT. Det är en dödsruna för de IoT-enheter som inte kommer att förändra allt och som skulle kunna innebära enorma risker för slutpunktssäkerhetsstrategin. IoT har potential, men din nya hemassistent måste genomgå en massa förbättringar och säkerhetsuppgraderingar innan den kommer in på kontoret.

Det finns mycket gammalmodig kontorsteknik och ibland förtjänar teknik ärligt talat att läggas undan tills det finns bättre alternativ. Ta de tröga xerografikopiatorerna från igår – idag är de moderna A3-multifunktionsskrivarna utformade för att ständigt övervaka säkerhetsbrister och hantera dina utskrifts- och kopieringsbehov samtidigt, och mer därtill. Snacka om win-win. Och det är verkligen dags att vinka hejdå till varje irriterande del av annan uråldrig teknik, till exempel klumpiga skrivbordstelefoner, faxar och kabelanslutna projektorer.

Du kan se det här som ett manifest för att aldrig tappa hoppet om potentialen i IoT. Oavsett om termen ”IoT” och uppkopplingskraven fortfarande är kvar 2020 kan smarta enheter vara säkra och innovativa utan att offra något. Fram till dess att de bristfälliga enheterna från 2018 begravs bredvid trådanslutet LAN behöver du inte nöja dig med annat än det bästa – även om det betyder att du måste vänta på smarta IoT-enheter som du inte kommer att skämmas för efter två år.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.

Tektonika Staff 2018-09-12 5 Minute Read

Hur kommer nya skrivare påverka global handel?

Den globala handeln har varit på tapeten i politiken de senaste åren men den kommer även påverkas av tekniska innovationer, till exempel nya skrivartyper.