Automatiserad arbetskraft gör att jobbmarknaden förändras

2018-09-215 Minute Read

Kommer en robot att ta ditt jobb? Erkänn att du har ställt dig den frågan, eller åtminstone funderat på det på sistone. Oron för automatiserad arbetskraft verkar ha nått en pik 2017. Alla stora tidningar – från Dagens Nyheter till Svenska Dagbladet och Metro – skrev om problemet. Det var så mycket snack om det och en massa olika information så MIT Technology Review gjorde en metaanalys för att få en överblick över alla spådomar, från de optimistiska till de mest nedslående.

Det råder inga tvivel om att automatiserad arbetskraft kommer att förändra ekonomin, och ja, göra att några jobb försvinner. Den stora frågan är dock hur många jobb som kommer att försvinna och hur många som kommer att förändras.

Här är Stan: robotarbetaren

Paniken kring automatiserad arbetskraft började att gro efter en studie som Oxford University gjorde 2013. Den visade att 47 procent av jobben i USA kommer att automatiseras under kommande decennier. Den följdes av ett virrvarr av studier, bland annat en McKinsey-rapport som antydde att 400–800 miljoner jobb i världen skulle vara automatiserade 2030.

Studierna visar alla möjliga vinklar, men få av dem balanserar de försvunna jobben mot hur många nya jobb som automatiseringen skulle kunna skapa. Ett exempel är parkeringsgarage på några flygplatser där man under de senaste åren har börjat låta en robot parkera bilen åt kunderna. På Paris-flygplatsen Charles de Gaulle finns ”Stan”, en robot på hjul som skapats av Stanley Robotics. Han lyfter din bil från marken, förbereder betalningen i en hytt och tar sedan ner bilen när du är tillbaka.

Stan tar kanske över jobbet från de människor som har utfört det tidigare, men skapar samtidigt nya jobb eftersom det är just människor som utför underhåll på utrustningen. Jobben försvinner alltså inte, de förändras. Dessutom kan automatiseringen faktiskt leda till att det uppkommer nya jobb och ansvarsområden.

Gör dig redo för förändring i varje sektor

Vi fortsätter att titta på fordon och vänder blicken mot självkörande bilar. Å ena sidan kommer de självkörande bilarna att leda till rubbningar för bilindustrin, bensinstationer och de miljontals människor som tjänar sitt levebröd bakom ratten som taxichaufförer och lastbilsförare. Å andra sidan skulle självkörande bilar innebära så mycket som 7 biljoner dollar för den globala ekonomin. Automatiseringen kanske minskar behovet av taxichaufförer och lastbilsförare, men skapar samtidigt ett ökat behov att analysera de enorma mängder data som bilarna genererar. Dessutom kommer det att behövas människor som servar och underhåller dessa automatiska fordon.

Det finns även en stor oro kring automatiserad arbetskraft inom tillverkningsindustrin. Alla som arbetar med manuella, rutinmässiga uppgifter, till exempel i en fabrik eller på ett lager, står inför risken att deras jobb automatiseras bort. Det är redan möjligt för tillverkningsföretag att automatisera den största delen av sina arbetsflöden – men maskinerna måste fortfarande ledas av människor. Detsamma gäller för snabbmatsrestaurangerna. Matföretag utforskar aktivt hur de kan automatisera tilllagning och servering. Med de pengar de sparar på lägre personalkostnader per lokal skulle de dock kunna öppna nya restauranger och inte minska den totala personalstyrkan.

Drönare för också med sig frågor om automatisering på arbetsplatsen. Redan 2013 berättade Jeff Bezos för tv-programmet 60 Minutes att Amazon experimenterade med drönarleveranser av sina paket. Skulle det kunna minska behovet av mänskliga speditörer? Jovisst, men i USA dyker det upp program för att utbilda kommersiella drönarpiloter.

Välkomna förändring till det bättre

I alla dessa exempel tar avancerad teknik över jobb och uppgifter samtidigt som den skapar nya, men det betyder inte att ett jobb alltid ersätts med ett motsvarande. Nya jobb skulle i slutänden kunna visa sig vara mer värdefulla och bidra direkt till ekonomin. Automatisering inom arbetsstyrkan kan på ett positivt sätt förändra jobb genom att ersätta manuella uppgifter med arbetsuppgifter på högre nivå och därmed göra verksamheten mer effektiv. Personalens bandbredd frigörs så att de kan fokusera på företagets tillväxt.

IT är ett utmärkt exempel: IT-support ägnar 15–20 procent av sin tid åt att ta hand om skrivarproblem, vilket gör att kön med väntande ärenden växer och möjligheten att hantera andra problem minskar. Skrivare kan också suga åt sig tid när de inte är skyddade som sig bör. Om en sårbarhet lämnas åt slumpen kan ett intrång skapa förödelse i företaget. Genom att samarbeta med en leverantör av hanterade skrivartjänster kan du analysera din skrivarmiljö och optimera arbetsflöden för maximal effektivitet. De kommer hjälpa dig att hantera de tidskrävande aspekterna av att omstrukturera dina resurser och erbjuda dig skrivare med automatiserade säkerhetsfunktioner. Det är exempelvis sådant som att genomsöka nätverket efter ovanligt beteende, stänga ner om ett hot upptäcks och självläka från en attack.

Med andra ord kan en tjänstleverantör göra så att ditt IT-team inte längre ständigt måste övervaka och ta hand om skrivarmiljön, vilket gör att du inte behöver tänka så mycket på att släcka bränder, utan kan fokusera mer på den övergripande säkerhetsstrategin och mer effektfulla IT-projekt. Du kan använda all den tid du sparar till att identifiera nya initiativ och tekniker som kan förbättra företaget. Snarare än att eliminera IT-jobb gör automatisering på arbetsplatsen som den här (och i alla andra former) IT-jobben bättre genom att öka både produktiviteten och effektiviteten överlag.

Automatiserad arbetskraft är en kraft att räkna med – för företagsledare, skolor och personal. Förändringen är på väg och även om övergången inte alltid kommer att vara enkel kommer automatisering till slut att öppna nya möjligheter. Det är något som varje sektor av ekonomin kan se fram emot.

Tektonika Staff 2018-10-11 5 Minute Read

Använd din IT-strategi för att slippa larmtrötthet

Se till att ditt företag har en ordentlig IT-strategi för att slippa larmtrötthet bland personalen. Här får du tips på vad du behöver tänka på för den.

Tektonika Staff 2018-08-28 4 Minute Read

Är automatiserad IT den superkraft som ditt team behöver?

Med hjälp av automatiserad IT kan du bli den superhjälte som ditt företag behöver. Öka effektiviteten och produktiviteten genom att automatisera uppgifter.

Lydia Dishman 2018-07-18 6 Minute Read

Skydd mot katastrofer med en IT-katastrofåterställningsplan

Du kan inte alltid planera för en katastrof. Men du kan planera för en katastrofåterställningsplan som hjälper dig att komma på fötter igen.