Big data-verktyg förenklar ledarskap och rekrytering

2018-09-044 Minute Read

Finns det några bra verktyg för företagsledning och rekrytering? Har du någonsin suttit vid skrivbordet, skrollat igenom LinkedIn-profiler och frågat dig själv ”Varför är det så svårt att hitta bra talanger inom teknikbranschen?” Med 500 miljoner medlemmar och ungefär 11 miljoner jobbannonser på webbplatsen ställs många rekryterare inför den utmaningen idag. IT-proffs som söker efter nästa briljanta teammedlem måste lägga mycket tid och kraft på att gå igenom data. Men vi har goda nyheter: det kommer att bli enklare.

LinkedIn lanserar ett självbetjäningsverktyg för dataanalys med namnet Talent Insights. Det ska göra det lättare för rekryteringspecialister att hitta de kandidater de söker samtidigt som det kan ge företagsledningar bättre förståelse för verksamhetens nuvarande och framtida personal. Verktyget använder även big data för analyser om anställningstrender mellan och inom företag och branscher, och det kommer att göra det möjligt för rekryterings- och ledningsproffs att anpassa sig efter en jobbmarknad som är i ständig förändring. Istället för att slösa oändligt många timmar på att försöka hitta precis rätt enhörningar kommer du att veta vilka du ska leta efter, var de finns och vem mer som är på jakt efter dem.

Ta tag i växande marknader utan problem

Det här var inte direkt något överraskande drag från LinkedIn. Företagsledarproffs har länge efterfrågat bra data om jobbsökande, arbetsavtal och konkurrenters rekrytering medan det samtidigt är fler företag som slåss om att tillgodose det behovet. Exempelvis samarbetar Facebook med ZipRecruiter och LinkedIn (eller moderbolaget Microsoft) har redan köpt flera startups som sysslar med rekrytering, bland annat Connectifier och Careerify, för att få ytterligare muskler.

Det var med andra ord ett naturligt nästa steg att lansera ett eget dataanalysverktyg för företagsledning och rekryteringsproffs. Det var även grunden för startupbolaget hiQ:s stämning mot Microsoft och, i slutänden, anledningen till att det dataskrapande företaget vann. Domaren bedömde att Microsofts brev till hiQ om att upphöra med sin verksamhet var konkurrenshämmande beteende. Oavsett vems tjänster du använder är trenderna tydliga: Det finns ett nytt sätt att utnyttja datadriven rekrytering med LinkedIn.

Hitta snabbt exakt den info du behöver

LinkedIns Talent Insights kommer betyda att chefer och rekryterare får en bättre bild av branschrelaterade anställningstrender för både sina egna företag och för konkurrenterna. De kommer även kunna se talangtrender – varifrån de främsta kandidaterna kommer, vilka skolor de går på, vilka kunskaper som växer snabbast inom vilka områden med mera.

Prenumeranterna kommer att ha tillgång till två typer av rapporter. Rapporten Talent Pool kommer att ge rekryteringsproffs en ”tydlig bild av vad du behöver veta för att rekrytera och anställa för de där rollerna som är svåra att fylla,” inklusive en uppfattning om hur svårt det är att anställa de personer du vill ha. Företagsrapporten hjälper dig att förstå vilka talanger du har, vart de är på väg och hur du ska behålla dem. Rapporterna gör även att företagsledningen kan förstå hur jobbsökande interagerar med varumärket.

Klättra snabbare på IT-stegen

Det kommer att bli mycket viktigare för jobbsökande att ha en uppdaterad LinkedIn-profil. Inom tekniksektorn hittar rekryterare ofta personal hos andra företag och lockar till sig dem med högre löner och bättre förmåner, vilket gör att det kan vara som ett rekryteringskrig därute. Med LinkedIns nya Talent Insights får IT-proffsen en bättre chans att lyfta fram sina talanger – till exempel experter inom cybersäkerhet, en högt värdesatt kunskap i den moderna världen – och förhoppningsvis klättra ännu snabbare på karriärstegen.

Big data och analyser rör varje del av företags- och IT-förvaltning, och rekrytering är inget undantag. Det här är bara ett av många exempel på hur big data förändrar affärsvärlden. I och med att talanghanteringsverktyg som detta dyker upp kan varje del av IT-rekrytering komma att förändras.

Tektonika Staff 2018-10-29 5 Minute Read

Stå främst i IT-innovation utan att falla

IT-innovation går så snabbt att 50 procent av de högteknologiska jobb som finns nu inte kommer finnas kvar om 10 år. Läs om hur du kan hantera det bäst.

Tektonika Staff 2018-10-25 6 Minute Read

Anpassa den digitala säkerheten till avdelningarnas behov

Precis som varje avdelning har en specifik roll inom företaget, kräver de också specifika prioriteringar och metoder vad gäller digital säkerhet.

Lydia Dishman 2018-10-10 6 Minute Read

3 varnande exempel som visar hur viktigt det är att stoppa hackare

Facebook, Tesla och den svenska regeringen har drabbats av cyberintrång och det kan hända alla. Se till att stoppa hackare innan de tar sig in i din miljö.