Har digital innovation inom AI gått för långt?

2018-08-296 Minute Read

Den mest skrämmande historien om digital innovation – enligt vissa – står Anthony Levandowski för, Ubers ledande ingenjör för självkörande bilar. Det han gjorde var att han ansökte om att få starta en ideel förening av religiös karaktär i delstaten Kalifornien. Syftet med Levandowskis kyrka, ”Way of the Future” (WOTF), var att genom förståelse och dyrkan av AI som gudomlighet bidra till ett bättre samhälle.

I en intervju med WIRED klargjorde han att han inte registrerade föreningen som en kyrka som ett skämt. Levandowski har inte heller några ambitioner att tjäna pengar på den. Hajade du till på ordet ”gudomlighet”? Han förklarade för WIRED: ”Det är inte en gud i betydelsen att den skapar blixtar eller orsakar orkaner. Men vad ska man annars kalla något som är en miljard gånger smartare än den smartaste människan?”

Levandowski säger att han valde att registrera WOTF som en kyrka för att sprida evangeliet om AI och låta alla intresserade delta i projektet, även om de inte är mjukvaruingenjörer. Ledaren för AI-kyrkan tror att AI oundvikligen kommer att bli mer intelligent än människan och säger att världen garanterat kommer att förändras, i fråga om allt ifrån jobb, religion, ekonomiska system till mänsklighetens överlevnad.

Oroar du dig för hur snabbt AI utvecklas? Du är inte ensam

Det religiösa perspektivet på innovation har upprört många, inklusive Elon Musk. Musk säger att han tror att det är mycket troligt att AI kommer att utrota människan. Men som svar till Levandowski om AI som gudomlighet tweetade Musk att Levandowski absolut inte bör få utveckla digital superintelligens.

Musk är inte det enda teknikgeniet som tycker att en del digital innovation inom AI är läskig. Andra som har uttryckt åtminstone en viss nivå av oro angående hur AI skulle kunna utvecklas på sätt som inte vore så bra är Stephen Hawking, Bill Gates, Steve Wozniak, Googles Peter Norvig, DeepMinds Mustafa Suleyman och sir Tim Berners-Lee (han som uppfann World Wide Web år 1989).

Hämta popcornskålen – här kommer AI-drama från sociala medier

Å andra sidan är Mark Zuckerberg inte alls oroad. I inlägg på Facebook (naturligtvis) har Zuckerberg uttryckt hopp om AI:s potential. 2017 sa Facebooks grundare att personer som har domedagstankar om farorna med AI är ”ganska oansvariga.” Musk tweetade sin åsikt om Zuckerbergs åsikt: Facebook-grundarens ”förståelse om ämnet är begränsad.”

Flytta fram gränserna för digital innovation inom AI

Det räcker med en AI-kyrka, men på kontorsnivå finns det en massa gränser som kan flyttas framåt med hjälp av AI-innovation. Medan du funderar på hur AI kan vara till hjälp på din arbetsplats får du här ytterligare tre AI-nyheter som kanske får några att hicka till:

1. AI-bebisar

Soul Machines är företaget bakom robotbebisar. De skapar människoliknande avatarer som har den känslomässiga intelligens som krävs för att interagera med människor genom ord och ansiktsuttryck. Företagets grundare Mark Sagar berättade för VentureBeat att reaktionerna är blandade på den bebis som ser verklig ut men som sitter fast i en datorskärm: 10–15 procent tycker att det är obehagligt medan 85 procent inte är brydda eller till och med känner ett känslomässigt band.

BabyX är inte ett försök att ersätta människobebisar med robotar, det är Soul Machines forskningsavdelning som hjälper till att lansera ett kommersiellt projekt som kallas Nadia. Hennes röst görs av Cate Blanchett och hon är en chattbot-avatar för National Disability Insurance Scheme (NDIS). När hon väl släpps formellt ska hon ge information om NDIS tjänster med hjälp av empatiskt tal och genom att chatta med personer som har funktionsnedsättningar. Hon är designad specifikt för att hjälpa människor som har svårt att navigera i vanliga webbgränssnitt.

2. AI-språk

Forskare vid Facebook AI Research Lab (FAIR) stängde ner en AI-motor efter att de upptäckt att två chattbotar hade skapat ett eget språk utan mänsklig hjälp. Den här nyheten handlar inte om AI:s förmåga eftersom forskarna snart insåg att AI:n bara var effektiv. Den mänskliga faktorn byggde en AI utan incitament att använda läsbar engelsk syntax. Det är inte heller ett tecken på att vi har nått teknologisk singularitet eller ”singulariten” – en 60 år gammal hypotes som förutspår att AI och digital innovation kommer att bli tillräckligt smarta för att utan återvändo förändra mänsklighetens historia.

Tycker du att det här låter otäckt? Gör din egen bedömning och bestäm dig inte förrän du har läst ett kort utdrag från chatbottens konversation:

Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

3. AI-poker

Roboten ”Libratus” slog fyra av de bästa professionella pokerspelarna under en Texas Hold’em-turnering 2017. Forskarna Tuomas Sandholm och Noam Brown från Carnegie Mellon förklarade hur deras AI upptäckte bluffar och utvecklade pokerstrategier i realtid: Libratus använde ”fler beslutspunkter än det finns atomer i universum.”

Det här är en digital innovation att hålla ögonen på. Sandholm och Brown sa att deras bot kan göra mer än att vinna marker. Libratus är till stor del inte domänberoende och kan användas i strategiska oklara interaktioner som rör information eller i andra situationer med konfidentiell information.

De senaste månaderna har det kommit en del nyheter om digital innovation inom AI som vid första anblick kan verka obehagliga. Det är upp till dig att bestämma om du är med i Team Zuckerberg eller Team Musk när det gäller huruvida robotar innebär framsteg eller undergång, men en del nya innovationer är värdefulla för verkliga människor. Ett exempel är Nadia – chatbot-avataren som gör webbtjänster mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Läget för AI år 2018 är definitivt komplicerat. Och uppståndelsen kring AI-gudomligheten, känslomässiga bebisar och språkutvecklingen i Facebooks AI kommer inte att minska inom den närmaste framtiden.

Tektonika Staff 2018-10-29 5 Minute Read

Stå främst i IT-innovation utan att falla

IT-innovation går så snabbt att 50 procent av de högteknologiska jobb som finns nu inte kommer finnas kvar om 10 år. Läs om hur du kan hantera det bäst.

Tektonika Staff 2018-10-25 6 Minute Read

Anpassa den digitala säkerheten till avdelningarnas behov

Precis som varje avdelning har en specifik roll inom företaget, kräver de också specifika prioriteringar och metoder vad gäller digital säkerhet.

Lydia Dishman 2018-10-10 6 Minute Read

3 varnande exempel som visar hur viktigt det är att stoppa hackare

Facebook, Tesla och den svenska regeringen har drabbats av cyberintrång och det kan hända alla. Se till att stoppa hackare innan de tar sig in i din miljö.