Drömmen om en helt trådlös framtid är inte långt borta

2018-08-245 Minute Read

Stanna upp en stund och föreställ dig följande: Dina tår sjunker ner i sanden medan du sitter med en bärbar dator i famnen och klickar på en länk till en videokonferens. I en trådlös framtid ger tekniken dig omedelbart en sändning av ett mötesrum långt borta med dina kollegor. Du ser dem dra fram sina stolar, starta en presentation och småprata några minuter innan mötet börjar. Snart delar ni skärmar för att diskutera de senaste projekten. Inom 30 minuter är alla uppdaterade och lämnar mötet med nya mål för den kommande veckan.

Om vi tar den här drömmen ett steg längre så kan teknisk innovation göra så att du kan gå med i mötet och visa en holografisk bild av dig sittandes tillsammans med dina kollegor. VR simulerar en alternativ värld där den nya produkten du hjälpte till att utforma redan används och IoT-enheter ger dig uppdateringar i realtid om hur bra liknande produkter presterar i verkligheten. Tyvärr är detta inte verklighet än. Videokonferenser är fulla av missöden och ofta är det svårt att höra något. Sedan förvinner mötesorganisatörens video. Fler frenetiska meddelanden skickas. Man kontrollerar mikrofoner och bekräftar nätverkshastigheter. Känner du igen dig?

Nuförtiden är trådlös teknik och internetuppkoppling lika vanligt som elektricitet: Dina anställda räknar med att det ska funka och när det inte gör det tappar man fokus. Men föreställ dig en värld där video och telekonferenser, för att inte tala om meddelande-appar, e-post och alla internetanslutna enheter, inte bara fungerar felfritt, utan har 0,01 sekunders laddningstid på en mobil webbläsare, oberoende av var du befinner dig i världen.

Leva i en wifi-värld

Teknisk innovation har gett en inblick i en framtid som är helt beroende av wifi:

  • Självkörande bilar har börjat transportera varor och människor.
  • För de som behöver papperskopior av rapporter gör mobila skrivarlösningar det enkelt att skicka utskriftsjobb till en skrivare från en enhet, samtidigt som all information som skickas är skyddad, oberoende av var du befinner dig.
  • Smarta lås gör att vi inte längre behöver bära omkring nycklar. Det krävs bara en smartphone för att synkronisera med virtuell säkerhet.
  • Du kan smidigt tolka röster som pratar på olika språk genom att använda en app som fungerar med trådlösa hörlurar.
  • Holografi kan skapa närvaro av frånvaro.
  • Internet of Things kan koppla upp allt från dörrklockor, termostat, armbandsklockor och sportkläder för att göra även de vanligaste eller tråkigaste uppgifterna snabbare, smartare och effektivare.

Men ju mer den trådlösa tekniken utvecklas, desto större växtvärk upplever IT-världen. Enligt en landsomfattande undersökning i USA av ZK Research bör ”Wifi vara en mogen teknik med väldefinierade distributionsmetoder och mogna felsökningsverktyg.” Men så är inte fallet. Över hälften (58 procent) av IT-teknikerna som svarade på undersökningen sa att de ägnade åtminstone en fjärdedel av sin tid åt att felsöka wifi-problem. En helt trådlös framtid är ännu inte här.

Finns det alternativ till trådlös teknik?

Alla dessa wifi-problem får dig nästan att undra varför du inte kan hålla dig till det analoga och fortsätta vara inkopplad. Kommer du ihåg Ethernet-kablarna? Dessa reliker från tiden med Walkman-spelare, VHS och MC Hammer-byxor gjorde en sak, och gjorde det bra. De kopplade upp oss på ett tillförlitligt och säkert sätt till Internet.

En Ethernet-anslutning skulle innebära slutet på behovet att söka efter ett tillförlitligt, öppet wifi-nätverk och behöva ange lösenord om det är skyddat. Om wifi är oskyddat riskerar du att varje webbsida du öppnar och varje lösenord du anger kapas av någon som hackar in på det trådlösa nätverket. För att inte tala om när dina anslutningshastigheter ändras baserat på hur långt borta din enhet är sig från huvudroutern eller åtkomstpunkterna.

Ethernet kommer nog inte att återuppstå igen, både på gott och ont. För de flesta arbetare och arbetsgivare är wifi det primära nätverket och en uppdragskritisk resurs. Dessutom har inte många enheter i dagens BYOD-värld ens alternativet för en fast anslutning, men en annan lösning kan vara på kommande.

Trådlöst rör sig bokstavligen med ljusets hastighet

Utforskning av det elektromagnetiska spektrumet avslöjar att medan radiovågor för närvarande används för kommunikation kan ljusvågor bli nästa stora grej inom trådlös teknik.

”Vi kanske inte har radiospektra som kan tillmötesgå framtida behov,” sade professor Harold Haas från University of Edinburgh i en intervju med Gizmodo. Han förklarade att radiovågorna så småningom blir överbelastade med för många signaler från olika typer av trådlös teknik. ”Genom att använda LED-lampor som också fungerar som kommunikationskanaler blir Li-fi som ett nervsystem för de smarta autonoma systemens framtid, smarta byggnader, smart allt,” säger Haas.

Även om det verkar vara långsökt har glödlamor säkerheten under kontroll: Eftersom ljusvågor inte kan gå genom väggar har du större kontroll över nätverket. Li-fi kan skicka större mängder data snabbare än nuvarande wifi-teknik kan. Forskare upptäckte också att konnektiviteten är tillförlitlig i nära 500 km, utan behov av satelliter. Tekniken är för närvarande för dyr för att anses vara ett lönsamt alternativ för de flesta kontoren, men det är kul att föreställa oss en dag då snabb internet är lika tillförlitlig som att tända en lampa.

Vare sig den dagen kommer eller inte så är det tydligt att världen rusar mot en framtid med större trådlös konnektivitet. Det kommer säkert att finnas hinder på vägen, men vem vet, kanske du ringer in till ett möte från stranden snarare än du tror.

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.