Skapa en hållbar verksamhet med miljövänlig teknik

2018-05-105 Minute Read

Sverige är känt för sina vackra sjöar, rena luft och fina natur. Det är inte så konstigt att landet hela tiden ligger högt på hållbarhetslistorna. Som teknisk chef är du kanske lite extra stolt över att miljövänlig teknik har varit, och fortsätter att vara, en avgörande drivfaktor för satsningar på hållbar verksamhet i Sverige och andra områden runt om i världen.

Ta till exempel smarta rutnät som integrerar ren el i många städers energiförsörjning. Dessa grundas på miljövänlig teknik, nämligen sofistikerade elförsörjnings- och distributionssystem. Villaägare övergår också allt mer till smarta system för övervakning av sina hem på distans. Visst är det toppen att kunna använda mobiltelefonen till att höja värmen i bostaden innan du kommer hem en kall vinterdag?

Innovativa företag, från startup-företag till globala företagsjättar gör sitt för miljön

På tal om mobiltelefoner, ta en titt på den här innovationen från Fairphone. Under de senaste åren har den här Amsterdam-baserade tillverkaren av miljövänlig teknik, producerat smartphones med delar som enkelt kan repareras eller bytas ut, vilket gör att användare kan behålla sina älskade telefoner mycket längre. Som hållbar verksamhet har Fairphone också satsat på att köpa in sina produktdelar från konfliktfria zoner och använder leverantörer som satsar på rättvis handel.

Du kanske tänker: Okej, men det är bara ett litet företag som försöker göra skillnad i en värld som är besatt av de senaste, tunnaste och häftigaste apparaterna. Men beakta för en stund den ”cirkulära ekonomin” som teknikjätten HP skapar som en del av dess målsättning att återuppfinna hur produkter är designade, tillverkade, använda och återvunna. Med program som återvinner och återanvänder produkter och material, samt förlänger produktlivscykeln genom hanterade prenumerationstjänster och modulär produktdesign, fortsätter HP att minska dess miljöpåverkan.

Vad gör ni för att skapa en hållbar verksamhet?

Det är tydligt att företag av alla storlekar kan bli mer hållbara och göra sitt för att förbättra världen. Som en del av IT-teamet har du goda möjligheter att driva förändring som hjälper miljön samtidigt som du förbättrar företagets resultat, en fördelaktig situation för båda. Företaget kanske redan har ett antal initiativ för en hållbarare verksamhet, men vad mer kan ni göra? Låt oss ta en titt på hur företagets tekniska avdelning, vare sig den är stor eller liten, kan göra en betydande skillnad för planeten genom att använda miljövänlig teknik.

1. Öka satsningarna på att minska, återanvända och återvinna

Från papper och tonerkassetter till datorer och telefoner – att minska avfallet bör vara ett lika stort mål för IT som att få företagets nätverk att fungera smidigt. Med tanke på det är det bäst att arbeta med leverantörer som har ett köp tillbaka- och återvinningsprogram för använd elektronik. Om ni gör det kan ni ordna tillfällen då anställda och adnra kan lämna sina gamla telefoner, datorer och andra enheter för att uppmuntra hållbart tänkande hos alla.

Som ett nästa steg kan du också skänka allt till ett återvinningsföretag som arbetar med välgörenhetsorganisationer, som t.ex Call2Recycle som stöder Kids Help Phone, en rådgivnings- och informationstjänst för barn och ungdomar, eller direkt till samhällsorganisationer.

2. Använd molnet för ökad hållbarhet

Lokala servrar drar mycket ström och hamnar så småningom på företagets elektroniska soptipp. Molnbaserad datalagring använder däremot färre servrar och är utformad för storskalig energieffektivitet. Förutom dessa miljövänliga teknikfördelar ingår i allmänhet underhåll och reparation av hård- och mjukvara med molnbaserad datalagring och databehandling. För dig och teamet betyder det att du får mer tid att fokusera på optimering av IT-verksamheten och utveckling av företagets affärsstrategi.

3. Gör leveranskedjan mer miljövänlig

Du kan inte bara kasta allt och göra leveranskedjan mer miljövänlig hållbar på en dag. Men du kan börja göra val nu som gör att så småningom kan skapa en mer miljö- och samhällsvänlig leveranskedja. Du kan till exempel leta efter företag som tillverkar modulära produkter för enklare reparation och utbyte av delar, eller hitta partner som erbjuder underhållstjänster för att förlänga utrustningens och apparaternas livslängd. Med varje ny sak i leveranskedjan kan du förbättra företagets hållbarhet, som i sin tur bidrar till hållbarare städer och länder.

Genom att använda grön teknik kan du börja göra skillnad och samtidigt förbättra verksamhetens resultat. Att bli mer miljövänlig handlar inte bara om att rädda planeten. Det handlar också om att arbeta smartare och att effektivisera processer för att generera mindre avfall, både fysiskt och verksamhetsmässigt. Företaget blir effektivare och smidigare om du börjar följa dessa steg idag.

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.