Kan ett vilrum på kontoret öka produktiviteten?

2018-05-034 Minute Read

På många företag finns vilrum på kontoret där medarbetarna kan dra sig undan när de känner ett att de behöver återhämta sig för att komma vidare i arbetet. Vi är en arbetsstyrka med kronisk sömnbrist och kostnaderna för sömnsvårigheter uppgår till hisnande 63 miljarder dollar om året i förlorad produktivitet. Botemedlet? En tupplur på eftermiddagen, förslagsvis i ett vilrum på kontoret.

I Sverige finns inga nationella riktlinjer för hur många timmars sömn en vuxen behöver, men medan de flesta sover mellan sex och nio timmar per natt upplever ungefär en fjärdedel av befolkningen att de sover dåligt. Sömnbrist kan leda till många olika sorters problem, till exempel att du blir slö och kanske nickar till i situationer där du är passiv, till exempel under möten. I dessa fall kan ett rum för att vila på jobbet komma väl till pass och enligt Arbetsmiljöverket kan det behövas om det finns fler än 50 anställda på arbetsplatsen.

Även när man lyckas hålla ögonen öppna påverkar sömnbrist produktiviteten i fråga om allt ifrån ökad distraktion till dålig kommunikation. Enligt en rapport i branschtidningen EHS Today leder ”22 timmar av sömnbrist till neurobeteendeeffekter som kan jämföras med 0,8 promille alkohol i blodet (gränsen för att köra bil är 0,2 i Sverige).” Kostnaden för trötthetsrelaterade prestationsproblem beräknas uppgå till 1,967 dollar per anställd årligen, enligt en studie som publicerats i Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Bortsett från om den anställda är benägen att snarka eller inte kan det vara svårt att somna vid skrivbordet, även om huvudet är helt inlindat i en ljus- och ljuddämpande Ostrich Pillow. Därför inrättar nu många företag vilrum där personalen kan sova på jobbet.

Bevisade fördelar med att vila

Det San Francisco-baserade startup-företaget NerdWallet har rum som personalen kan boka för att ta en tupplur, precis som de bokar tid i ett konferensrum för möten. På Googles Kirkland-campus finns sovkapslar för de över 1 000 anställda som jobbar på plats och som kan behöva ladda batterierna.

Och även om Huffington Post är en krävande arbetsplats pratar grundaren Arianna Huffington ofta om fördelarna med tupplurar och har installerat ett företagsvilrum. Huffington kollapsade själv av kronisk utmattning 2007, vilket har gjort henne till en mästare på att få den vila hon behöver. Hon berättade om detta i sin senaste bok Sömnrevolutionen – Förändra ditt liv en natt i taget och sa i en intervju att man i själva verket ökar produktiviteten genom att ta en tupplur mitt på blanka dagen.

Fördelarna med att sova en liten stund under arbetsdagen är väl dokumenterade. Forskningsexperiment om siesta visar att en kort eftermiddagslur kan förbättra minnet, göra dig mer alert och minska felen. Forskning visar också att en lur på eftermiddagen har en positiv inverkan på den känslomässiga kontrollen. De som i en studie tog en tupplur rapporterade att de var mindre frustrerade och bättre kunde stå emot impulser, medan man i en annan studie kunde dokumentera att kreativiteten ökade bland de som sov en längre stund och kom in i REM-fasen. När deltagarna i gruppen blev ombedda att komma med kreativa associationer visade de på en 40-procentig förbättring.

Utrymmen för att slumra är en kulturfråga

Vilrum i WeWork:s coworking-utrymmen är något som diskuteras. Men i Kina, där anställda är vana vid att lägga kinden mot skrivbordet för en snabb tupplur kom WeWork till ett stopp. De som designade företagets nya kontor i Shanghai rekommenderade en plats för att vila men företaget avvisade idén eftersom det i Shanghai-kulturen är ovanligt att sova någon annanstans än över skrivbordet.

Vissa företag jobbar dock på att försöka förändra det. På PricewaterhouseCoopers senaste kontor i Basel till exempel finns sovkapslar. ”Många företag inser att bra prestationer kräver en balans med hälsosam mat, vila och fokus,” säger Stefan Camenzind, vd för Evolution Design, den schweiziska byrån som designat PwC:s kontor. ”De flesta får höra att det är bättre ju hårdare de jobbar och ju längre dagar de jobbar,” säger Camenzind till Inc. ”Det är inte hållbart och stämmer antagligen inte heller. Det handlar om att jobba smart, vilket betyder att du behöver ladda om. Sett ur det perspektivet blir det allt viktigare med vilrum:”

Huffington håller med och tror att vilrum kommer att bli ”lika vanliga som konferensrum” under de kommande två åren.

Tektonika Staff 2018-10-11 5 Minute Read

Använd din IT-strategi för att slippa larmtrötthet

Se till att ditt företag har en ordentlig IT-strategi för att slippa larmtrötthet bland personalen. Här får du tips på vad du behöver tänka på för den.

Tektonika Staff 2018-09-21 5 Minute Read

Automatiserad arbetskraft gör att jobbmarknaden förändras

Automatiserad arbetskraft kommer att förändra ekonomin och frågan är hur många jobb som kommer att försvinna och hur många som kommer att förändras.

Tektonika Staff 2018-08-28 4 Minute Read

Är automatiserad IT den superkraft som ditt team behöver?

Med hjälp av automatiserad IT kan du bli den superhjälte som ditt företag behöver. Öka effektiviteten och produktiviteten genom att automatisera uppgifter.