När ska man slå till? Omfamna tekniska innovationer

2018-04-264 Minute Read

När är rätta tillfället att börja använda tekniska innovationer? Idag, i morgon, eller 2057? Det finns inte någon specifik tidpunkt eller något universalknep som kan ge dig svaret, men med så mycket innovation som förekommer nuförtiden skulle det vara idealiskt att veta exakt när och hur man ska börja använda ny teknik på företaget för att få maximal effekt.

Oroa dig inte. Vi tänker inte krossa några drömmar för tidiga användare. I stället kan du ta en titt på vad du kan kontrollera för att enklare avgöra när ni ska ta till er ”nästa stora grej.”

Är virtuell valuta svaret?

Föreställ dig en teknik som är så disruptiv att den kan förändra hur du lever, eller åtminstone hur du betalar. Den här övningen kräver inte så mycket kreativ energi: Vi talar om kryptovaluta förstås. Även om du inte har minsta intresse för kryptovaluta ska du inte sluta läsa riktigt än. Du kan få en förvånansvärt bra lektion i hur du välkomnar innovationer inom teknik, oberoende av bransch eller vertikal.

Christine Lagarde höll nyligen tal på Bank of Englands konferens och som VD för Internationella valutafonden (IMF) vet hon ganska mycket om bankväsendet. Vad tycker hon om användningen av ny teknik, som t.ex. kryptovaluta?

Stiftelsen för ekonomisk utbildning (FEE) avslöjar Lagardes perspektiv: ”Virtuella valutor finns i en helt annan kategori, eftersom de har egen kontoenhet och eget betalningssystem. Dessa system gör det möjligt att utföra transaktioner mellan individer utan centrala clearinginstitut, utan centralbanker.”

Det stämmer. VD:n för IMF inser att kryptovaluta så småning om kan ersätta långvariga institutioner, som centralbanker, inom finansbranschen.

Trots detta ignorerar Lagarde inte potentiella problem: ”Hittills utgör virtuella valutor, som Bitcoin, en liten eller ingen risk för befintliga fiatvalutor och centralbanker. Varför? Därför att de är för flyktiga, för riskabla och för energikrävande. Dessutom är underliggande teknik ännu inte skalbar. Många virtuella valutor är för ogenomskinliga för lagstiftande organ och några har till och med blivit hackade.”

Det är tydligt att det inte finns någon teknik som är problemfri, även teknik så lovande som kryptovaluta.

Avväga hype och realistiska förväntningar

Även om Lagarde erkänner fördelarna med den här tekniken håller hon ett försiktigt avstånd. Motsäger hon sig själv? Hur kan hennes ställning hjälpa dig att etablera riktlinjer för antagandet av innovativ teknik på arbetsplatsen? Svaret är genom att behålla lugnet.

Steg ett (inse teknikens potential) är faktiskt den enklaste delen: Alla använder väl rosafärgade glasögon när de betraktar ny, spännande teknik? Den svårare aspekten, den som Lagarde är bra på, är att identifiera dess begränsningar. När det kommer till kryptovaluta vet Lagarde att säkerhet, skalbarhet och flyktighet bromsar tekniken, men hon har också förutseendet att förstå att dessa begränsningar kan åtgärdas med tiden.

Kanske du tycker IoT är spännande men oroar dig för potentiella säkerhetsproblem. Det kan vara att lägga till ingångspunkter för hackare eller själva logistiken för hantering av korrigeringar för ett visst antal enheter. Dessa är giltiga bekymmer. Börja smått med isolerade användarfall i miljön (tänk: belysningen i kafferummet). Det kan ge en utmärkt möjlighet att testa utan att riskera en katastrof.

Ännu bättre är om du kan ligga steget före genom att bjuda in AI-kollegor till kontoret. Om du oroar dig för en möjlig disruption av nuvarande affärsprocesser, kan ett balanserat tillvägagångssätt hjälpa dig att komma igång. Varför inte introducera någon form av snäv AI, eller AI som inriktas på ett specifikt mål, som t.ex. produktförslag åt kunder baserat på tidigare köphistorik. Sedan, när du blir mer bekväm med att integrera AI i it-miljön, kan du arbeta dig uppåt till mer allmänna användningsområden för AI, som maskininlärning. Det gör att du kan använda och testa aspekter av ny teknik utan att riskera befintliga affärsprocesser. Allt eftersom AI mognar har du en baslinje från vilken du kan expandera till andra affärsområden.

Borde relationen till tekniska innovationer på din arbetsplats vara mer vågad eller konservativ? När du har utvärderat potentialen för en viss teknik och avvägt magnituden av, och varaktigheten för, potentiella problem har du kommit fram till svaret. Även om det inte är så användbart som att ha Nostradamus att förutspå den tekniska framtiden, har du större chans att lyckas om du följer dessa riktlinjer allt eftersom ny teknik fortsätter att introduceras på marknaden.

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.