Fantastisk teknik som skapar en hypermobil värld

2018-04-265 Minute Read

Morgondagens tekniska trender gynnar inte bara individer utan hela samhällen. På HP’s Reinvention Week, betonade cheferna behovet av en innovationskultur som gynnar samhället som helhet. Mobil teknik, som redan är en viktig del av våra liv idag, kommer att spela en stor roll i denna innovation.

Cheferna på HP beskriver en framtid som är ”hypermobil,” där dagens mobilenheter blir mindre, mer distribuerade och slutligen helt integrerade i vår vardag (tills de praktiskt taget blir osynliga). Men de finns fortfarande där och mäter världen omkring dem, inklusive oss människor, och ger åtkomst till många olika tjänster på innovativa och diskreta sätt.

Det här är några av de största tekniska trenderna som kommer att förändra mobil databehandling under de kommande åren och skapar en ny, hypermobil värld.

Förstärkt och virtuell verklighet

För virtuell verklighet (VR) kommer video sannolikt att bli oumbärlig. VR-företaget Oculus annonserade i augusti 2016 att användare redan hade tittat på över tre miljoner timmar video med deras Gear VR-headset för Samsung-telefoner. The Verge rapporterade att Facebook, som köpte Oculus 2015, har hållit på att utveckla avatarer för förstärkt verklighet (augmented reality, AR) som gör att folk kan samlas och interagera i cyberrymden.

AR ger ännu fler möjligheter. Tekniken lägger över datorgenererade bilder på verkligheten och har dykt upp i enheter som Microsofts HoloLens, ett bärbart headset som gör att användare kan se och manipulera virtuella objekt i verkligheten. Låt oss inte heller glömma Pokémon Go.

Magic Leap – det mystiska startup-företaget som finansierades av bl.a. Google för 1,4 miljarder USD, utlovar slående bilder som interagerar med den verkliga miljön. Föreställ dig att du inte bara arbetar på en virtuell whiteboard med kollegor från hela världen, utan att du går igenom en 3D-representation av projektet och flyttar omkring saker medan du går (som Tony Stark).

Tony Stark science gif

Bärbara enheter

Dagens bärbara enheter används främst på handleden eller kring halsen, men detta kommer att förändras när displayer och kretsar blir mer formbara. Du kan förvänta dig att få se dem dyka upp i allt från smycken till själva tyget på kläderna. Google arbetar redan på sån teknik som en del av företagets Jacquard-projekt, och de är inte ensamma om det.

Bärbara enheter kommer också att bli mer omfattande och exakta med vad de känner av. Dagens enheter innehåller accelerometrar, höjdmätare och GPS. I framtiden kan vi förvänta oss andra sensorer som övervakar allt från tygets spänning till temperatur och luftfuktighet, inte bara från en liten bit metall och glas, utan i högupplösta sensornätverk över hela kroppen.

Dessa enheter kommer att kunna mäta vitala tecken med noggrann precision och kan också signalera dig på nya sätt. Föreställ dig till exempel en träningströja som vibrerar när du bör ta en paus eller öka tempot, eller örhängen som också är mikrofoner.

Bärbara mobila system kan också prata med varandra och göra det personliga nätverket (PAN) till verklighet. Kanske det kommer att finnas interaktivt tyg invävt i tröjan som kan upptäcka exakt vad du gör. Om du slätar ut ärmarna kan få din mobila kommunikationsenhet att svara på ett samtal eller dina AR-kontaktlinser att visa dig vägen till ditt nästa möte.

Smart tech

Den heluppkopplade människan

Morgondagens mobila enheter blir allt mer uppkopplade, inte bara till varandra utan också till Internet of Things. Vi ser redan detta i dagens mobiltelefoner som kan laddas med appar som kontrollerar belysning och öppnar dörrar. I framtiden, när mobila enheter blir ännu mer integrerade i våra liv på nya och innovativa sätt, skapar de nya möjligheter till interaktion med sakerna i vår omgivning.

Exemplen sträcker sig utöver kontroll av hushållsapparater. När mobila enheter blir mer medvetna om sina omgivningar kan du kanske föreställa dig möjligheterna för allmännyttan. Bärbara enheter som mäter luftföroreningar kan kommunicera med en central app som varnar astmatiker för områden de ska undvika. Kläder kan varna människor när deras vitala tecken går utanför accepterade områden, eller till och med meddela akutvården när de blir sjuka så att de kan komma till undsättning.

Techie self

Implanterbar mobilitet

Var slutar miniatyriseringen av mobil teknik? Den ultimata logiska slutledningen är nog enheter som är direkt implanterade i våra kroppar. I en undersökning från Världsekonomiskt forum, utförd av futurister och tekniska experter i november 2015, ansåg 82 procent att implanterbara mobiltelefoner kan bli en kommersiell verklighet 2023.

Varför skulle vi vilja ha det? Implanterbara enheter, inklusive ”smarta tatueringar” skulle hjälpa oss att mäta våra vitala tecken med ökad precision, hitta borttappade barn, och kanske till och med hjälpa oss att fatta bättre beslut om främlingar som kommer att ha sina identitetsattribut direkt kodade i sina implantat.

Med mobila processorer implanterade kan servicen bli ännu säkrare i en värld där denna krypterade identitetsinformation kan användas för att nå tjänster på ett säkert sätt. Kanske vi till och med äntligen kan slopa användarnamn och lösenord. I andra änden av spektrumet kanske vi får något liknande som detta:

Homer Simpson

Det är en lång resa mellan den mobila värld vi känner till idag och den hypermobila framtid som vissa hoppas på. Innovation är vägen dit, och med företag som alla jobbar hårt på områden som AR, VR, materialvetenskap, och biogränssnitt är vi på väg dit med blixtens hastighet.

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.