Millennial-generationens innovationer i framkant

2018-03-224 Minute Read

Vilken inverkan har innovationerna från generation Y, även kallade millennials, på världen? Sju rader kod var allt som krävdes för att skapa startup-företaget Stripe som sysslar med digitala betalningar och som nu är värt 9,2 miljarder dollar. En app för meddelanden och foton som försvinner inom max 24 timmar har blivit en ny kanal och värderats till 20 miljarder dollar. En annan startup förändrar matvaruleveranser med en värdering på 3,4 miljarder dollar. Vad har dessa företag gemensamt? Deras grundare, Patrick och John Collison, Evan Spiegel och Apoorva Mehta, är alla under 35 vilket gör dem till millennials.

Många andra från den här generationen förändrar världen genom teknik. Den tidigare Google-medarbetaren Falon Fatemi (31) grundade en startup som heter Node och vars syfte är att förändra hur vi söker och nätverkar. Tristan Walker (31) som gjorde karriär på Twitter och Foursquare grundade Walker & Company, ett företag med fokus på hälsa och skönhet för färgade människor.

De och andra millennials utgör ungefär 27 procent av världens befolkning, det vill säga omkring 2 miljarder människor som är födda mellan 1981 och 1997. Den här gruppen av unga vuxna har en enorm inverkan på konsumtionen, arbetsstyrkan och ekonomin överlag.

Trots allt de har åstadkommit och deras potential att bidra till stor förändring kan det vara tufft för en relativt ung människa, särskilt på arbetsplatsen. Därför är det viktigt att titta noga på hur de millennials som har nått framgång har använt innovation och produktivitet för att lyckas i karriären.

Känslan leder vägen mot karriären

Caroline Ghosn (30), grundare av och vd för Levo, en jobbplattform med fokus på millennials går rakt på sak och uppmanar dig att göra om din att-göra-lista. Varför? En undersökning som Levo nyligen gjort visade att en överväldigande del av millennials (93 procent) tycker att produktivitet är viktigt för att vara lycklig.

Men Ghosn, som anser att framgång i karriären grundar sig i hur jobbet får dig att känna säger: ”Tänk längre än den snabba tillfredsställelsen att bocka av en uppgift och hitta istället något i varje uppgift som du verkligen gillar. Slå sedan ihop dessa så känner du dig nöjd längre och kan fokusera på det som ger dig energi och inspirerar dig mest.” Det gör dig inte bara mer produktiv, det gör även att du står ut i mängden. ”De som kombinerar dettar med en strävan att vara framstående kommer att prestera bäst,” sa hon till Teen Vogue.

Kraft och empati leder till ansvar

Millennials innovationer handlar också om att ge andra kraft. Ta Laura Weidman Powers (33) till exempel. Hon var med och grundade CODE2040, en ideell verksamhet vars syfte är att få fler från underrepresenterade minoriteter till teknikvärlden. Hon har även varit högsta rådgivare till Megan Smith när hon var Chief Technology Officer vid Vita huset. CODE2040 har redan påverkat arbetslivet för över 3 000 svarta och latinamerikanska ungdomar genom sitt program, och de planerar att öka den siffran till 22 000 på tre år. Men hon lyfter fram andra även i arbetet med att leda sitt företag. ”Jag föredrar att ge kraft till människor omkring mig,” säger Powers. ”Jag tror verkligen på att sprida ansvar.”

Chip Espinoza, författare till boken Millennials Who Manage, påpekar att den här generationen är bra på att lyssna och vill få in idéer från medarbetarna. ”De är problemlösare. De vill förbättra saker, inte bara försvara gamla processer och göra allt på samma sätt som det har gjorts de senaste 10 åren,” säger Espinoza.

Arbetsetik mår bra av olikheter

Millennials som jobbar vet vad tuffa tider innebär. Som Elizabeth Dukes, medgrundare av iOffice, skriver: ”Eftersom många kom in i arbetslivet under svåra ekonomiska tider och då arbetsmarknaden var hård har deras uppväxt kantats av instabilitet. De har behövt jobba hårt för att bevisa att de duger och den arbetsetiken har blivit en vana.”

Den här arbetsetiken tillsammans med ambition borde innebära mer än respekt på arbetsplatsen för millennials, det borde även leda till en ny tid av framgång. Åtminstone är det så som Stripe-medgrundaren Patrick Collison ser det. Han och hans bror satsar på att ”öka internets BNP” genom att förändra hur företag integrerar, betalar medarbetarna och upptäcker bedrägerier, vilket gör att alla med en idé är en kraft att räkna med. Som Collison sa till Bloomberg: ”Vi tänker att vi får lika bra resultat om vi ger två personer i ett garage samma infrastruktur som vi får om vi ger det till ett företag med 100 000 anställda.”

Tektonika Staff 2018-09-12 5 Minute Read

Hur kommer nya skrivare påverka global handel?

Den globala handeln har varit på tapeten i politiken de senaste åren men den kommer även påverkas av tekniska innovationer, till exempel nya skrivartyper.

Lydia Dishman 2018-08-24 5 Minute Read

Drömmen om en helt trådlös framtid är inte långt borta

Världen rusar mot en trådlös framtid med wifi över elnätet.

Joe Hewitson 2018-08-15 4 Minute Read

Prognos för tekniktrender: Vad kommer 2018 och framöver?

Vilka nya tekniktrender kan du förvänta dig framöver? Här är några viktiga trender.