3D-utskrivna läkemedel revolutionerar sjukvården

2018-03-135 Minute Read

Apotek har inte precis varit coola platser att besöka, förrän nu. Tack vare futuristiska nya skrivare – som faktiskt kan skriva ut mediciner – kan du gå direkt till apoteket med ett recept och se dina läkemedel skrivas ut åt dig medan du väntar. Det är coolt.

Forskare på University of Michigan utvecklar 3D-utskrivna läkemedel för att kunna ge ut rena läkemedel med anpassad dosering på apotek, sjukhus och läkarmottagningar, d.v.s. överallt där du kan få läkemedel. Det kan minska väntetiden för att hämta ut medicin och även göra det enklare att få tag på läkemedel. En helt ny värld väntar på att ta sjukvårdsbranschen med storm. Låt oss lära oss allt om vad som kommer att ske.

Skriva ut läkemedel efter behov

Läkemedelsutskrift efter behov kan revolutionera hur läkemedel tillverkas och levereras idag. Farmaceuter kan anpassa doserna efter enskilda behov, till och med baserat på individuell biologi. Ja vi tar potentiellt klivet in i en värld av personligt anpassade läkemedel. Denna teknik kan rent teoretisk kombinera flera läkemedel i en enda dos, vilket är en stor fördel för personer med flera olika recept. Det skulle också decentralisera processen för läkemedelsproduktion och göra det möjligt för apotek och läkarmottagningar på avlägsna platser att leverera snabb, effektiv och prisvärd vård.

Men hur fungerar det? Genom en tekniskanpassning vid elektroniktillverkning som kallas för organisk utskrift med ångstråle, förångar skrivaren läkemedel och kombinerar dem med ett långsamt, gaslikt kväve. Sedan skrivs de ut på en upplösningsbar remsa, mikronålslapp eller annan doseringsenhet.

Den här tekniken gör att läkemedlen enkelt löses upp, vilket kan göra så att läkemedelsföretagen kan släppa läkemedel som de har haft i förvar, eftersom de inte varit kompatibla med piller och kapslar. Tekniken har redan framgångsrikt testats på cancerläkemedel, men bör också kunna fungera med flera andra olika sammansättningar. Med andra ord kan 3D-utskrivna läkemedel till och med introducera nya typer av läkemedel som det inte har gått att skapa förrän nu.

På University of Michigan säger man att det fortfarande kommer att dröja några år innan den här tekniken kan lanseras på marknaden, men det dröjer inte länge förrän din vänliga lokala farmaceut kan blanda ihop en sats läkemedel som är speciellt anpassade för dig. I väntan på den dagen kan du dock beakta några av de risker som finns med denna nya, djärva form av 3D-utskrifter.

Förutse riskerna med 3D-utskrifter

3D-utskrivna läkemedel är utan tvekan ett spännande begrepp, men glöm inte att det även kan finnas stora risker associerade med den här tekniken. Om dessa nya skrivare hackas skulle resultatet kunna bli förödande och leda till hemska, eller till och med fatala resultat för patienterna. En illvillig hackare skulle i stället för att sno data kunna ändra dosen på ett läkemedel för att utlösa ett hjärtstillestånd eller liknande våldsam reaktion, och ingen skulle märka något.

Andra innovationer, som 3D-utskrivna organ, 3D-utskrivna proteser och 3D-utskrivna implantat, har lika stor risk för att utsättas för skadliga attacker. Restauranger som serverar 3D-utskriven mat utsätts även de för riskerna som 3D-utskrivna läkemedel möter. En matgäst kan äta sin maträtt utan att veta att en hackare har ändrat den bakom kulisserna. Vi vill inte skrämma dig ännu mer, men eftersom 3D-utskrivna bilar också är på tapeten är det inte svårt att föreställa sig att en elak aktör för in ett designfel i en fil som äventyrar den bil som matgästen kör hem i efter måltiden.

Den här typen av 3D-utskriftsinnovation kommer givetvis med både fördelar och nackdelar som sträcker sig långt utanför sjukvårdssektorn. Även om tekniken ger enorma möjligheter till förbättring av våra liv och ökade affärsresultat, har den också några skrämmande nackdelar som kan få övertag över de otroliga fördelarna om de inte åtgärdas ordentligt på förhand.

Gå mot en 3D-utskriven framtid

Hur kan dagens IT-tekniker på bästa sätt förbereda sig för en framtid med många 3D-utskrivna saker? Allt börjar med säkra utskrifter. Hackare vet att många ser på skrivare som oviktiga vad gäller cybersäkerhet. Därför kan de utnyttja dålig skrivarsäkerhet när de planerar sina intrång och utför sina inbrott.

Detta hot kräver tjänster från en ny sorts skrivare som har kontinuerlig säkerhetsövervakning, hotdetektering och respons; till och med självläkande funktioner som stoppar en attack redan innan den har börjat. Beväpnade med smartare, mer säkerhetsmedveten utskriftsteknik, kan företag ha en mycket större chans att förhindra illvilliga hackare från att använda en positiv teknik till mer ondskefulla ändamål.

Vi lever i en spännande tid där många otroliga exempel på utskriftsinnovation dyker upp och alla nördar kan tala om för dig att framstegen, som t.ex. 3D-utskrivna läkemedel, kommer att ge mycket effektivare och bekvämare vård. För att utnyttja de möjligheter som genombrotten erbjuder bör teknikproffsen vidta noggranna försiktighetsåtgärder för att skydda sina utskriftsmiljöer. På det sättet kan du med förtroende kliva in i den 3D-utskrivna framtiden och utnyttja allt den har att erbjuda.

Joe Hewitson 2018-08-15 4 Minute Read

Prognos för tekniktrender: Vad kommer 2018 och framöver?

Vilka nya tekniktrender kan du förvänta dig framöver? Här är några viktiga trender.

Rose de Fremery 2018-08-09 6 Minute Read

Disruptiv teknik kommer att revolutionera IT i sjukvården

Disruptiv teknik som AI kommer att revolutionera IT i sjukvården. Läs om hur det kommer att göra livet lättare för läkare och patienter.

Lydia Dishman 2018-07-24 6 Minute Read

4 verktyg för att förenkla och automatisera arbetslivet

Undvik att lägga för mycket tid på administration. Här får du fyra tips på bra företagsverktyg som hjälper dig att automatisera företagets arbetsflöden.