Är ”smart” sjukvårdsteknik bra eller dåligt?

2018-03-085 Minute Read

Vi lever i en tid när till och med en smart kaffekokare kan vara en hotvektor för utpressningsprogram. Då är det inte så konstigt att smart sjukvårdsteknik, trots alla fördelar, också för med sig potentiella säkerhetshot.

Om utbrottet av utpressningsprogrammet WannaCry i maj – som gjorde att hela Englands nationella hälsovård fick panik – inte har fått dig att fundera över hur bra smart sjukvårdsteknik egentligen är kan du beakta följande: Internet of Things (IoT-teknik) förväntas ha en global marknad på 153 triljoner kronor år 2020, med 50 miljarder enheter anslutna till internet. Ifall dessa siffror inte får dig att häpna har vi fler: sjukvårdsdelen av IoT-marknaden förutspås uppnå 950 miljarder kronor 2020. Med tanke på alla oskyddade enheter är det bara en tidsfråga innan det sker ett stort säkerhetsintrång där hackarna segrar.

Välkommen till den nya patientvården

Smart sjukovård finns för att den fungerar. Den gör att läkare och administratörer kan samla in stora mängder data för att automatisera processer och förbättra beslutsfattandet kring behandling, vårdregler och anläggningsdrift. Dessutom gör den att patientvården kan flytta ut ur sjukhusen och in i hemmen, vilket är en stor fördel inte minst eftersom befolkningen åldras.

År 2015 var medicinska IoT-enheter indelade i fyra kategorier: bärbara externa medicinska, inbyggda medicinska fasta nätverksanslutna medicinska och hälsoövervakande konsumentenheter (t.ex. Fitbit). Smarta medicinska enheter har redan satt sin prägel på branschen och enligt en studie har återinskrivningen på sjukhus minskat med 64 procent för individer som använder IoT-enheter för distansvård.

Snart är det 2019 och IDC har presenterat flera verkliga exempel på hur den digitala omvandlingen kommer att förbättra sjukvården fram tills dess:

  • Användningen av robotar på sjukhus för att förse patienter med tillbehör, mat och läkemedel kommer att öka med 50 procent.
  • Personalen på kliniker kommer att ha 30 procent mer tid, tack vare sjukvårdsappar som samlar in kliniska data via IoT-enheter.
  • IoT-aktiverade bionsensorer kommer att användas av 40 procent av sjukvårdsorganisationerna för att kontrollera vitala värden.

Det är en fördelaktig situation för alla. Smarta medicinska apparater förbättrar patientresultaten samtidigt som de minskar belastningen på ett överbelastat system. Sjukdomar som påverkar din livsstil, som t.ex. hypertoni, diabetes och astma, kan enkelt och kontinuerligt övervakas. Behandlingsjusteringar är enkla och snabba och automatisering hjälper dig att skapa en behandling och följa den.

Varning: kan orsaka biverkningar

Tyvärr utsätter samma kod som gör dessa enheter smartare också patienterna för risker. Precis som andra programvaror är medicinska enheter lika sårbara för buggar och attraktiva för hackare som exempelvis bärbara datorer och smartphones. Inte övertygad? Fortfarande år 2013 kunde terrorister ha hackat USA:s vicepresident Dick Cheneys hjärta.

Till och med innan IoT blev populärt hotade nätverksuppkopplad databehandling patientsekretessen. Förra året publicerade amerikanska och kanadensiska cybersäkerhetsbyråer en varning om ett växande antal attacker med utpressningsprogram mot sjukvårdsorganisationer. Under en enda månad blev fem leverantörer infekterade av utpressningsprogram som inte gav några andra alternativ än att betala utpressningsbeloppet i Bitcoins.

Lika mycket som IoT och big data kan göra sjukvården effektivare och billigare, kommer troligtvis besparingarna att uppvägas av ökade cybersäkerhetsutgifter. I en rapport från 2017 från Cybersecurity Ventures förutspår man att de globala kostnaderna för cybersäkerhet kommer att uppgå till totalt 8 triljoner kronor under de kommande fem åren.

Om detta inte ger dig panik varnar rapporten också för att sjukvårdsleverantörer har blivit ett mål för hackare och att utpressningsattacker mot sjukvårdsorganisationer kommer att fyrdubblas fram till 2020. Detta är en allvarlig varning om att sjukvårdsorganisationernas data kan vara en lönsam inkomstkälla för hackare som håller den som gisslan med utpressningsprogram.

Ja, det finns ett botemedel

Enligt rapporten från Cybersecurity Ventures är sjukvårdsorganisationernas största utmaning det faktum att dess säkerhetschefer verkar ha mindre förståelse för de hot de utsätts för än kollegorna i andra branscher. Eftersläpande kunskaper om cyberbrott och IT-utgifter har gjort sjukvårdsleverantörerna sårbara för attacker. Sjukvårdsleverantörer måste ”prioritera ett proaktivt synsätt på säkerhet – balansera personer, process och teknik för att förbättra skyddet av informationstillgångar och patientinformation,” står det i rapporten.

Men allt är inte dåligt. Utpressningsprogram fortsätter att vara en farlig smitta, men behöver inte vara dödlig. Ett enkelt botemedel är att säkerhetskopiera viktiga data för att undvika att behöva betala lösesummor. Den här medicinen smakar ännu bättre om de anställda även beordras att säkerhetskopiera sina data, till och med på sina personliga enheter. Oberoende av den teknik som används till stöd för smarta sjukvårdsinitiativ, är utbildning av anställda alltid ett sunt botemedel värt att följa för att sprida säkerhetskännedom och säkerhetskopiering.

IT- och säkerhetschefer på sjukvårdsorganisationer ligger efter, men de håller på att komma ikapp – och nu kräver de större budgetar för att bekämpa cyberbrottsligheten. Sjukhusintrång och attacker med utpressningsprogram är inte längre enbart it-avdelningens problem. Även högsta ledningen och styrelsen måste vara uppmärksamma.

Joe Hewitson 2018-08-15 4 Minute Read

Prognos för tekniktrender: Vad kommer 2018 och framöver?

Vilka nya tekniktrender kan du förvänta dig framöver? Här är några viktiga trender.

Rose de Fremery 2018-08-09 6 Minute Read

Disruptiv teknik kommer att revolutionera IT i sjukvården

Disruptiv teknik som AI kommer att revolutionera IT i sjukvården. Läs om hur det kommer att göra livet lättare för läkare och patienter.

Lydia Dishman 2018-07-24 6 Minute Read

4 verktyg för att förenkla och automatisera arbetslivet

Undvik att lägga för mycket tid på administration. Här får du fyra tips på bra företagsverktyg som hjälper dig att automatisera företagets arbetsflöden.