10 tekniska innovationer som förutspåtts i media

2018-03-065 Minute Read

En stor del av den coola teknik som vi använder idag uppfanns redan på 50-talet eller ännu tidigare, till och med så tidigt som på 1880-talet. Här är 10 coola tekniska innovationer som vi redan känner till och uppskattar, från virtuell verklighet till artificiell intelligens. Alla förutspåddes i några av våra favoritfilmer, teveprogram och romaner.

1. Kreditkort

Front cover of Looking Backward by Edward Bellamy

Tror du att någon som levde 1888 kunde föreställa sig den teknik som används idag? Det gjorde Edward Bellamy, han förutspådde kreditkorten. I sin roman Looking Backward förutsåg Bellamy användningen av universell kredit för att köpa varor och tjänster utan kontanter. Nuförtiden använder vi inte bara kreditkort, utan även digitala plånböcker och andra kontantlösa betalningsmetoder för att köpa allt från en kopp kaffe till en ny dator.

2. Surfplattor

A PADD as seen on Star Trek: Deep Space Nine

På tal om romaner, nu kan du läsa böcker på din surfplatta och dessutom spara böcker som du vill läsa senare. Detta förutspåddes i Star Trek, där officerarna kunde se all information som behövdes, när den behövdes via PADD-enheter (Personal Access Display Devices). Du kan se PADD-enheter i användning i Star Trek: First Contact, samt många andra filmer som förutspådde den framtid vi nu lever i och som visar hur surfplattor skulle bli en standardfunktion både på och utanför jobbet.

3. Hörlurar

The front cover of Fahrenheit 451 by Ray Bradbury

Vare sig du rockar loss till heavy metal eller bara njuter av lugnande toner medan du jobbar är chansen stor att du har hörlurar. Visste du att Ray Bradbury föreställde sig sådana i sin roman från 1953 Farenheit 451? Hörlurar existerade redan då, men de var stora och klumpiga. I Amerika på 50-talet drömde Bradbury om små ”snäckor” och ”fingerborgsstora radioapparater” som påminner oss om dagens öronsnäckor och hörlurar.

4. Replikatorer

A Klingon orders a meal using a replicator on Star Trek.

Skulle det inte vara bra om du bara kunde trycka på en knapp så levererades din favoritdryck? Figurerna i Star Trek: Deep Space Nine gjorde just det, beställde en raktajino för en koffeinkick under eftermiddagen. Nuförtiden kan du, tack vare 3D-utskrifter, skriva ut många olika objekt, när du vill: 3D-utskriven mat, 3D-utskrivna bilar, till och med 3D-utskrivna kontor. Även om tekniken ännu inte riktigt har replikatorstandard blir den smartare och mer innovativ hela tiden.

5. Storebror

The front cover of 1984 by George Orwell

Science fiction brottas ofta med storebror-fenomenet, men ingen har gjort det mer känt än George Orwell i sin roman 1984. Orwell förutsåg en värld där det fanns kameror överallt som övervakade varje steg vi tog. Sedan dök den här idén upp i många sci-fi-romaner och filmer, inklusive filmen The Circle från 2017. För den som vill skydda sitt privatliv är 1984 en varning om farorna som finns i övervakningssamhället. Nördar associerar förstås 1984 med den berömda Apple-reklamen som visades samma år.

6. Videosamtal

Poster for the film 2001

Nuförtiden kan du chatta ansikte mot ansikte med vem som helst, varifrån som helst, tack vare videosamtal över internet. Men det har inte alltid varit så. Förut behövde du prata med folk i telefon i stället. Skrämmande, eller hur? Tidiga sci-fi-filmer, som 2001: A Space Odyssey, gav oss en glimt av en framtid där videosamtal, till och med från rymden, var lika enkla som att lyfta på luren.

7. Trådlösa prylar

Isaac Asimov

År 1964 låg tekniken på en helt annan nivå. Datorer tog upp hela rum och all vår teknik använde kablar. Den mobila framtiden var långt borta. Men redan då förutspådde Isaac Asimov i sin uppsats ”Visit to the World’s Fair of 2014” att man 2014 fritt skulle kunna använda trådlösa apparater ”drivna av kraftfulla batterier som drevs av radioisotoper.” Detta stämmer idag, förutom kärnenergin. Idag lever vi definitivt i en trådlös, mobil värld.

8. Virtuell verklighet

Front cover of Neuromancer by William Gibson

Även om den virtuella verkligheten fortfarande befinner sig i ett tidigt skede är den definitivt redan här. Futurister lekte med idén så tidigt som på 50-talet, vilket omedelbart väckte frågan om vilken verklighet vi helst ville vara i, den verkliga världen eller den lockande virtuella världen. Ray Bradbury experimenterade med dessa teman i berättelsen ”The Veldt” där två föräldrar förlorar sina barn till ett helt automatiserat virtuell dagis. William Gibson utforskade den sensoriska upplevelsen med digitala världar i sin enormt inflytelserika roman Neuromancer. VR är också framträdande i filmer som Johnny Mnemonic, teveserier som Caprica, och förstås på Star Treks holodeck.

9. Artificiell intelligens

Hal 9000

Chatbottar var populära 2017 och teknikobservatörer blev förskräckta när Facebook stängde ner två bottar som började prata med varandra med hjälp av ett snabbskriftspråk som människor inte kan förstå. Vi har inte riktigt välkomnat AI än, men det dyker upp i sci-fi-filmer som 2001, när HAL 9000 olycksbådande mässar, ”Jag beklagar Dave, men jag kan inte göra det.” Dystopisk AI orsakar också katastrofer i The Terminator (det fruktade Skynet!), men spelar en mer empatisk roll i den senaste filmen Marjorie Prime.

10. Flygande bilar

Film poster for The Fifth Element

Flygande bilar susar ännu inte runt våra storstäder, men snart är de nog här. Enligt The Verge planerar Uber och NASA att lansera flygande bilar ovanför Los Angeles år 2020. Detta liknar den framtid som skildrades i Det femte elementet där lufttaxin Korben Dallas i misstag får en körning som räddar mänskligheten från undergång. Snart kan du boka en flygande taxi för att hinna i tid till mötet på andra sidan stan.

Framtiden är redan här—och det är spännande att föreställa oss vilka nya tekniska innovationer som snart kommer att dyka upp. För en glimt av vad som kommer att komma kan du kolla in en bra sci-fi-roman eller film. Hittills har deras förutsägelser stämt bra.

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.