Från fantasi till fakta: IoT i tillverkning

2018-02-205 Minute Read

Tillverkningsindustrin har genomgått en tyst revolution medan vi varit upptagna med annat, t.ex. tittat på våra mobiltelefoner. I en värld där en hundradels sekund kan påverka lönsamheten och intäktsmarginalerna påverkar tekniken allt. Speciellt inom tillverkningindustrin har man upplevt betydande innovation, och IoT-tekniken ger företag viktiga verktyg för att bli bättre och snabbare än någonsin.

När vi tittar på hur IoT-teknik ökar tillverkningen i olika branscher, finner vi stöd för förbättrad kvalitet, minskade kostnader, minskad risk och ny potential till anpassade produkter. Revolutionen är så verklig och mätbar att den har kallats för den fjärde industriella revolutionen. AR-tekniken (förstärkt verklighet) bakom förra årets Pokemon Go-fenomen börjar nu användas i militära och industriella användningsområden, som exempelvis att hjälpa tekniker på Lockheed Martin montera F-35-flygplan. Fabriksarbetarna kan nu se 3D-prototyper som hologramöverlägg på maskinerna de reparerar.

Det är en fantasi som blivit verklighet inom vetenskapen och vi kommer säkert att få se mer av den, med tanke på hur tekniken höjer effektiviteten.

Det handlar om data

Tillverkningsexperter har länge haft stort fokus på kvalitet och effektivitet, tack vare stora mängder data. Exempelvis kan ett extra gram i konsumentförpackningar leda till tusentals, eller miljontals bortslösade dollar om felet inte snabbt uppmärksammas och korrigeras. Charles Horth påpekar dock att även riktigt bra teknikstödda kvalitetskontrollprocesser fortfarande är relativt ”dumma” inom tillverkning. Om du märker att dina produkter har fel storlek efter 15 minuters tillverkning har organisationen ändå hunnit slösa både tid, arbete och resurser.

Vad är hemligheten bakom snabbare, smartare kvalitetskorrigering? Jo, data. IoT-tekniken producerar massiva, snabbrörliga strömmar av data om allt som senare integreras i många tillverkningsorganisationers resursplanering. Dessa verktyg gör det möjligt för tekniker att kartlägga processen från beställning till leverans, med kontroller av anpassning, beställning av material och kvalitet, utan slöseri eller ineffektivitet.

IoT leker storebror i lagret

I McKinseys intervju 2013 sa Markus Löffler ”De flesta företag tänker på fysiska flöden, d.v.s. flödet av materialkomponenter genom leveranskedjan, som helt separata från informationsflöden när de bestämmer hur och var de ska koordineras och synkroniseras. ”Tidigare använde tillverkningsorganisationer klumpiga program för planering av företagets resurser (ERP) för att spåra materialflödet och fastställa vilka artiklar som behövde påfyllas på just-in-time-basis. Lager och produkt är en process, och tekniken som används för att spåra dem är en helt annan.

Detta håller på att förändras när sensorer integreras i processen. Nu tar toppmoderna tillverkare inom detaljhandelsbranschen hjälp av RFID-teknik för att försöka minska svinn värt 49 miljarder USD, eller försvunna lagerartiklar. Även om en stor del av svinnet sker på grund av medarbetarbedrägerier och butiksstölder, finns det ett antal punkter när artiklar går från lagret till detaljhandeln där artiklar inte bara kan försvinna.

Inverkan av RFID, en relativt enkel användning av IoT-teknik, är redan mätbar. För det stora amerikanska varumärket American Apparel tog det bara 4,5 månader att tjäna tillbaka dess ursprungliga investering i RFID och IoT-teknik för att spåra alla produkter från fabrik till butik. Inför framtiden kommer integreringen av produkt och process att bli ännu mer sammanflätad. I stället för RFID-lappar på varje enskild artikel, vilket gör att logistikcenter kan spåra artiklar från tillverkning till butik, kan själva produkten innehålla informationen.

Siegfried Dais, ordförande för Robert Bosch GmbH, förklarade för McKinsey att själva materialet som används för tilläggstillverkning av en produkt kan innehålla information om produktdesign, tillverkningsprocess och avsedd kund. Denna ”extrema integreringsvision” kan innebära en framtid där kvalitetskontrollprocesser vägleds av produktens förmåga att själv upptäcka svagheter eller avvikelser. Det innebär en tillverkning där det krävs mycket liten mänsklig inblandning eller övervakning.

Massanpassning i skala

En av de största gåvorna som big data-tekniken har gett vår kultur är massanpassning. Även om du bara är en av miljontals personer som använder Netflix för att koppla av efter jobbet, ger tjänstens algoritmer dig anpassade rekommendationer (med ganska roliga algoritmmisslyckanden medan de förbättrar den). Big data är också anledningen till att ditt Spotify-konto förstår att du föredrar ”klinkande politisk bluegrass” mer än vad du själv gör (de första steget är acceptans).

Dagens organisationer som hanterar konsumentförpackade varor (CPG) arbetar på att tillmötesgå kundernas krav på anpassning av allt från livsmedelsprodukter till kläder som är sydda enligt dina exakta mått. Tänk på Coca Colas anpassade marknadsföringskampanj, som möjliggjordes av HP Indigos digitala tryckpressar, där flaskor med personnamn var en tidig indikator på massanpassning.

Framtidens fabrik kommer att göra så att varumärken kan kommunicera direkt med tillverkarna om efterfrågan på anpassade produkter, vilket med stor sannolikhet kommer att leda till begränsade körningar av specifika produkter. Produktspecifikationer översätts automatiskt till specifika detaljer för produkten, kvalitetsstandarder, schema och optimerad kostnad per artikel. Maskinerna sätter igång arbetet och kunden får sin begränsade produkt redo för distribution i den lokala livsmedelsbutiken.

On-demand-allt

När systemet är optimerat kan kunder se fram emot hur IoT-teknik ökar tillverkningen i alla branscher. Föreställ dig en värld där du kan få den konstigaste idé om en produkt, t.ex. en läsk med gurka, jalapeno och vanilj, gå in på Amazon och göra en inte så dyr beställning enligt dina specifikationer för att sedan få leverans av en drönare som lämnar läsken hemma hos dig inom några timmar.

Det är en galen idé som till och med Jetsons (amerikansk animerad tv-serie, och utspelar sig i en framtida science fiction-miljö) inte kunde drömma om, men det är också en möjlighet som tillverkningsindustrins ökade teknikanvändning kan förverkliga under din livstid.

Joe Hewitson 2018-08-15 4 Minute Read

Prognos för tekniktrender: Vad kommer 2018 och framöver?

Vilka nya tekniktrender kan du förvänta dig framöver? Här är några viktiga trender.

Rose de Fremery 2018-08-09 6 Minute Read

Disruptiv teknik kommer att revolutionera IT i sjukvården

Disruptiv teknik som AI kommer att revolutionera IT i sjukvården. Läs om hur det kommer att göra livet lättare för läkare och patienter.

Lydia Dishman 2018-07-24 6 Minute Read

4 verktyg för att förenkla och automatisera arbetslivet

Undvik att lägga för mycket tid på administration. Här får du fyra tips på bra företagsverktyg som hjälper dig att automatisera företagets arbetsflöden.