Har du råkat ut för förfalskad toner?

2018-02-153 Minute Read

Det är en hektisk måndag morgon och ditt schema är överbelastat. Din Google-kalender skulle ge den mest överpresterande en panikattack. Först veckomötet för ditt team, sedan en säkerhetsgenomgång med avdelningens CISO, ett konferenssamtal om att anställa en ny säljare, och tusentals andra ärenden att hantera. Ända sedan du befordrades till IT-chef för ett snabbväxande startup-företag har du behövt släcka den ena eldsvådan efter den andra. Idag är inget undantag.

Medan du bläddrar igenom din e-post ser du att en av teammedlemmarna ber om godkännande att beställa tonerkassetter. ”Det är extrapris” säger han. ”Det kommer att spara företaget flera hundra dollar bara under det här kvartalet.” Det är allt du behöver veta. Utan att läsa mer skickar du ditt godkännande. Det är trots allt bara toner, och det finns många fler viktigare saker att ta tag i.

Du återgår till arbetet och teammedlemmen skickar beställningen. Det du inte inser är att din kollega just har köpt förfalskad toner och att det är ett större problem än du tror.

Varför är förfalskad toner ett problem?

Under 2015 uppgick det globala värdet av förfalskade varor, inklusive toner, till ca 1,77 triljoner USD, enligt International AntiCounterfeiting Coalition, men dessa förfalskade produkter orsakar mer bekymmer än att bidra till den globala skulden. Även om tonern kommer i en legitim förpackning och glider felfritt på plats i skrivaren, finns det fortfarande en risk att det är falskt. Det är bara en tidsfråga innan det falska bläcket skapar problem. Några problem som kan uppstå är:

 • utskrifter av låg kvalitet
 • minskat antal utskriftsjobb per kassett
 • kassetter som går sönder
 • skada på skrivaren
 • pappersslöseri
 • tonerläckage
 • driftstopp orsakat av skrivaravbrott
 • ogiltigförklarande av skrivarens garanti

Eftersom en stor del av en skrivarens teknik och utskriftskvalitet är beroende av tonern kan förfalskad toner skada din skrivare. Om en enda skrivare skadas eller förstörs av falsk toner kan det kosta företaget tusentals dollar att byta ut utrustningen. Med andra ord är det inte värt risken.

Hur vet jag om jag har köpt förfalskad toner?

Tyvärr är det inte så enkelt att fastställa om tonern är äkta eller falsk, speciellt när många förfalskningar är reproduktioner av äkta tonerkassetter eller använder äkta förpackningar. Men det finns några tecken att hålla ögonen på:

 • Dålig eller icke-konsekvent utskriftskvalitet
 • Förpackningen ser skadad eller använd ut, eller har dålig kvalitet
 • Tonern är dammig eller skräpig
 • Toner som inte håller länge
 • Toner som inte skriver ut något alls

Hur kan jag undvika att råka ut för ett förfalskningsbedrägeri?

Även om förfalskningsföretagen växer anstränger sig äkta varumärken att skydda konsumenterna mot förfalskad toner. Några tillverkare har speciella etiketter på förpackningarna och kassetterna för att försäkra kunderna om att de har köpt äkta vara. Dessutom kan det finnas en skanningsbar QR-kod som verifierar patronens äkthet. För att ytterligare skydda dig ska du bara köpa toner från certifierade distributörer och undvika återförsäljare som du inte känner till, eller som kräver kontanter vid leverans.

Förfalskad toner kanske inte verkar vara ett så stort problem, speciellt för it-tekniker som fokuserar på att förebygga säkerhetsintrång och dyra dataförluster, men det kan snabbt bli till en mardröm. Genom att vidta rätt försiktighetsåtgärder, känna igen tecknen och utbilda teamet kan du förhindra detta misstag och få en utskriftsprestanda av högsta kvalitet.

Jasmine W. Gordon 2018-08-14 5 Minute Read

Utforska en hackares lya med VR tillsammans med MafiaBoy

Vad finns inuti en hackares lya? I en virtuell verklighetsupplevelse utformad av HP, tog MafiaBoy, en cyberpromenad genom en hackares lya.

Jasmine W. Gordon 2018-08-02 4 Minute Read

Var är kärleken för enhetssäkerhet?

Nu är det dags att förälska sig i teknik som fungerar igen, speciellt i verktyg för enhetssäkerhet. Här är tre strategier.

Joe Hewitson 2018-07-25 4 Minute Read

Förebygg hackning genom att avleda cyberspioner

Läs om hur du kan förebygga hackning genom att avleda cyberspioner. Det som en gång var sci-fi är nu verkligheten och du behöver skydda dina slutpunkter.