Ny teknik tar ett steg framåt

2018-02-085 Minute Read

En del ny teknik har varit på väg att bli mainstream i flera år men har aldrig riktigt nått fram. Tills nu. 3D-utskrifter, VR (virtuell verklighet) och AI (artificiell intelligens) är äntligen här.

I Spiceworks rapport State of IT från 2017, där man undersökt nästan 900 beslutsfattare inom IT, hamnar dessa tekniker längst ner när det handlar om vilka tekniktrender som används. Det är inte förvånande med tanke på deras relativt nya status och det faktum att företagen kämpar med att förstå hur de ska bli kommersiellt gångbara. Men nu börjar marknaden visa tillräckligt intresse för att de ska bli relevanta, och den tekniska utvecklingen inom dessa fält är enastående.

Enligt rapporten använder 7 procent av respondenterna 3D-utskrifter medan 5 procent planerar att börja använda det. Fyra procent använder redan VR och 3 procent ska snart börja. Bara 2 procent av deltagarna använder AI och ytterligare 3 procent planerar att börja (även om det kan vara i specialfall). AI finns dock allt oftare med som en möjliggörande bakgrundsteknik i program och tjänster utan att för den delen vara i förgrunden som en funktion.

Hur har ny teknik utvecklats under de senaste åren och vilka företag ligger i täten?

3D-utskrifter

3D-utskrift har funnits sedan man uppfann stereolitografi under tidigt 80-tal, men det var begränsat till stora företag som hade råd med dyr industriell utrustning. Senare tog man fram RepRap, den första självreplikerande skrivaren med öppen källkod och 2010 kom MakerBot med sin 3D-skrivare, följt av Form 1 som kom 2013 från Formlabs.

I och med att 3D-utskrifterna utvecklades skedde detsamma med teknikerna bakom. MakerBot använder en teknik som kallas FDM (Fused deposition modelling) och som bygger på att lager efter lager av material skrivs ut ovanpå varandra. Formlabs i sin tur tog SLA (stereolitografi) till den nedre delen av företagsmarknaden. 2016 gick branschen vidare. MakerBot förvärvades av Stratasys 2013 och gjorde att XYZprinting, Ultimaker och M3D blev ledande inom marknaden för 3D-skrivare för privatbruk, vilket uppmärksammades av CONTEXT.

Flera företag fokuserar nu på innovation inom 3D-utskrift. HP, till exempel, har en 3D-utskriftsteknik för företagsmarknaden och en marknadsplats där tredje part kan experimentera med eget utskriftsmaterial. Tänk dig att skriva ut delar med inbyggda komponenter, till exempel lager med olika färger, LED-indikatorer och till och med kretssystem. Chefer ser framför sig en framtid där delar som skrivits ut med 3D-skrivare kan rapportera sin egen stress och temperaturförhållanden genom att ansluta direkt till IoT.

Virtuell verklighet

Det har gjorts flera försök att ta modern datoriserad virtuell verklighet till marknaden. 1991 lanserade spelföretaget Virtuality sitt grundläggande VR-baserade arkadsystem och fyra år senare gjorde Nintendo ett försök med Virtual Boy, men databehandlingen var inte snabb nog och skärmarna räckte inte till. Det här är en ny teknik som låg vilande ända till 2012 då Oculus VR lanserade ett crowdfunding-program för sin huvudmonterade display Rift.

Oculus visade att tekniken äntligen hade utvecklats och nu hade stöd för VR och även om utvecklingen dröjde i handeln köptes Oculus av Facebook för 2 miljarder dollar två år senare, vilket visade att de trodde på konceptet. Sedan dess har VR-scenen exploderat. Kraftfulla smartphones med högupplösta skärmar skapar imponerande VR-upplevelser för den nedre delen av marknaden tack vare samarbetet mellan Oculus och Samsung, medan HTC erbjuder något liknande med sitt Vive-headset. Även Google hoppade på tåget i slutet av 2016 med plattformen Daydream VRsoftware och Microsoft var inte långt efter med att presentera en VR-enhet.

VR kompletteras av sin kusin AR, som innebär att datorbilder förbättrar snarare än ersätter bilder av verkligheten. Microsofts Hololens fångade människors fantasi inom det området och finns nu tillgänglig att köpa för utvecklare. Även om Googles AR-system Glass lades ner ledde det till en investering på 542 miljoner dollar i det hemliga AR-företaget Magic Leap, som därefter utökade den totala finansieringen till 1,4 miljarder. Inte dåligt för ett företag som inte har skickat ut en enda produkt. Det finns mycket pengar i omlopp kring VR- och AR-marknaden och de kommande fem åren utlovar enastående tillväxt för AR och VR i och med att enormt stora företag integrerar dem med en massa backend-tjänster.

Artificiell intelligens

Mot slutet av det här decenniet fick vi ledtrådar om var vi skulle vara fem år senare när det kommer till AI. IBM:s Watson vann över människor i frågeprogrammet Jeopardy, Google avslöjade att deras teknik för förarlösa bilar redan hade använts ute på vägarna i flera månader och Apple lanserade Siri, deras digitala assistent. Sedan dess har alla dessa tekniker utvecklats.

Företag tänjer ständigt på gränserna i AI-forskningen. Förra året vann Googles DeepMind AI en omgång Go mot världsmästaren med en stöt man inte trodde skulle ske än på flera år. Förarlösa bilar är på väg att bli kommersiell verklighet, med Elon Musks Tesla är man redan halvvägs där. Ironiskt nog har just Musk uttryckt oro angående AI:s potential att utveckla sig självt och därmed bli ett hot mot människans existens.

Microsoft, Google och Amazon har alla följt med genom egna AI-assistenter och integrerat dem i utrustning som lyssnar på dig när du rör dig i ditt hem. Tanken är att göra AI så lättåtkomligt att det blir en del av din vardag och finns tillgängligt var du än är. Det är en del av de högsta förväntningarna på AI och samtidigt potentiellt den största faran med det. I takt med att det blir alltmer sofistikerat kan det ta sig in i våra liv utan att vi inte ens märker vad som händer.

Det har varit fem vilda år för dessa nya tekniker, men nu när de är här har den viktigaste delen av resan bara börjat. Vad de kommer att kunna göra år 2021 kommer att vara ännu mer fantastiskt.

Joe Hewitson 2018-08-15 4 Minute Read

Prognos för tekniktrender: Vad kommer 2018 och framöver?

Vilka nya tekniktrender kan du förvänta dig framöver? Här är några viktiga trender.

Rose de Fremery 2018-08-09 6 Minute Read

Disruptiv teknik kommer att revolutionera IT i sjukvården

Disruptiv teknik som AI kommer att revolutionera IT i sjukvården. Läs om hur det kommer att göra livet lättare för läkare och patienter.

Lydia Dishman 2018-07-24 6 Minute Read

4 verktyg för att förenkla och automatisera arbetslivet

Undvik att lägga för mycket tid på administration. Här får du fyra tips på bra företagsverktyg som hjälper dig att automatisera företagets arbetsflöden.