IT i trädgården: teknik för välmående på kontoret

2018-02-065 Minute Read

Ungefär 6 miljarder USD spenderas på välmående på jobbet, men den senaste gallupundersökningen visar att de flesta av oss inte är engagerade i vårt arbete. Några experter föreslår att den anspråkslösa krukväxten kan förändra engagemanget och att man kan förstärka effekten av växterna med trädgårds-IT för att maximera fördelarna.

”Vi människor är mycket mottagliga för naturens multisensoriska upplevelser—som faktiskt är mycket viktiga för vår funktion, hälsa och vårt välmående,” skriver författarna till Ethonomics: Designing for the Principles of the Modern Workplace. Uppsatsen från designföretaget Teknion, som skrevs i samarbete med designexperter, avslöjade vetenskapligt beprövade strategier som placerar IT i trädgården och som kan göra arbetsplatsen trevligare och mer produktiv. Den ledande faktorn är gröna växter.

En icke-teknisk lösning för arbetarnas välmående

Enligt forskning från University of Washington är vistelse i gröna utrymmen inte bara fördelaktigt för fokus, utan kan också lindra mental stress. På kontoret kan det vara så enkelt som att se till att det finns naturligt ljus, vilket är bäst för ögonen—och en fin utsikt. Vi får inte glömma säsongsbetonad affektiv sjukdom och de positiva effekter som växter har i kampen mot denna svåra vinteråkomma. Alla dessa faktorer kan dämpa medarbetarnas engagemang och välmående, men inte alla kontorsfönster vetter mot en inspirerande utsikt.

Gröna växter på kontoret ger många fördelar. Charlie Hall, PhD, från Texas A&M skrev ”Dekorativa växter påverkar hur mycket medlidande folk känner för andra. Studier har visat att personer som spenderar en timme bland växter är mer sannolika att försöka hjälpa andra och har ofta mer avancerade sociala relationer. Personer som är måna om naturen bryr sig mer om andra, tar kontakt med kollegor och bildar gemenskaper baserat på gemensamma intressen.”

Krukväxter kan öka inlärningen och entusiasmen och inget är bättre för inomhusluften än gröna växter. Till och med NASA har länge studerat växternas förmåga att rena luften i rymdanläggningar. De upptäckte att några vanliga krukväxter, som philodendron och fikus, kan absorbera toxiner, inklusive bensen, mögelsporer och bakterier. De är bra på att minska ozon, huvudingrediensen i smog som också kan infiltrera luften inomhus.

Undrar du hur många växter du ska köpa för att rensa luften på kontoret? Enligt hortonomer på University of Minnesotas avdelning, är en bra tumregel 15 till 18 krukväxter i 15–20 cm krukor för ett utrymme på 167 kvadratmeter. Men vi kan göra mer att bara ta hand om krukväxter manuellt.

Teknik för välmående

Huvudproblemet med krukväxter är att de kräver underhåll. Om det inte finns någon utsedd person med gröna fingrar som kan vattna och sköta om de gröna växterna är risken stor att de dör. Som tur är finns det många apparater som kan hjälpa till att ta hand om inomhusväxterna. För skojs skull kan du börja med att visa Plant Nanny för alla på kontoret. Om du odlar en gullig, virtuell trädgård ser du också till att du dricker tillräckligt med vatten. Inte illa eller hur?

Den batteridrivna sensorn i Parrot’s Flower Power avläser data som jordens temperatur och vattennivåer när den trycks ner i krukan. Den kan berätta för dig om du behöver vattna eller gödsla växten. För de arbetsplatser som har turen att ha utomhusområden där personalen kan äta lunch eller ta rast finns Edyn Garden Sensor en soldriven pinne som du kan trycka ner i marken. Den skickar rapporter om fuktighet, jordmån, ljus och väder till Edyn-appen på en mobil enhet. Varje apparat kommer med en digital guide över tusentals växter för att bättre kunna förstå förhållanden, kompatibilitet och många andra saker.

Ett annat tekniskt sätt att se till att inomhusträdgården mår bra är med Public Lab’s Infragram Plant Cam. Växtkamerans nära-infraröda kamera berättar om växtens hälsa, baserat på instruktioner från NASA och stora jordbruk. Den är som en minikurs i fotosyntes. Kommer du ihåg när du lärde dig hur växter omvandlar solljus till socker som näring. Växter absorberar rött och blått ljus, men inte infrarött. Plant Cams nära-infraröda objektiv kan jämföra de två färgerna för att visa hur väl växtens celler fungerar. Tekniken är inte ny, utan NASA och andra har använt sensorer på flygplan för att studera stora växtområden. Kameran placerar bokstavligen tekniken i dina händer.

För de som använder flera apparater kan appar som Green IQ eller Gro app förena alla rapporter. Gro-appen ger också tips om specifika arter och kan även samla in data utanför bevattningssystemen. Denna kombination av lågtekniska växter med teknik för välmående kan fungera för alla kontor, men det fungerar speciellt bra för nyare, energisnåla (tätt förseglade) arbetsplatser, där inomhusluften återvinns. Ta fram appar och apparater, välj ut några fina växter och gräv ner fingrarna i jorden.

Lydia Dishman 2018-07-18 6 Minute Read

Skydd mot katastrofer med en IT-katastrofåterställningsplan

Du kan inte alltid planera för en katastrof. Men du kan planera för en katastrofåterställningsplan som hjälper dig att komma på fötter igen.

Tektonika Staff 2018-06-20 4 Minute Read

Dags att sommarstäda kontoret? Börja med skrivaren

Börja med skrivaren när du ska städa kontoret inför sommaren. Läs om hur du rensar bland enheterna och tittar på säkerheten som ofta glöms bort.

Tektonika Staff 2018-06-14 4 Minute Read

Behöver kontoret fräschas upp? Managerade skrivartjänster kan hjäl…

Byt ut trötta, slitna maskiner till mer avancerade multifunktionsskrivare med hjälp av partner för hanterade utskriftstjänster.