Automatisering på arbetsplatsen: IoT och det praktiska

2018-01-244 Minute Read

Kommer du ihåg förut när du behövde kontrollera oljestickan i bilen manuellt för att se hur mycket olja det fanns? Eller när du behövde dammsuga för hand? Även om dessa aktiviteter kan ge fina minnen kan vi nog anta att ingen skulle vilja byta ut sin robotdammsugare mot en vanlig dammsugare igen.

Modern automatisering har skapat en ny effektiv tidsålder. Tänk om vi i stället för att slösa dyrbar tid och arbete på enkla kontorsuppgifter, varav många inte direkt bidrar till företagets framgång, kunde automatisera dem och fokusera vår energi på mer produktiva uppgifter? Vi har inte kommit underfund med hur vi kan automatisera konferenssamtal än, men det finns många andra områden som kan gynnas av automatisering på arbetsplatsen.

Det är dags att eliminera tidsslösare

Människor är i allmänhet duktiga på några få saker, medelmåttiga på några andra och acceptabla på så gott som allt annat. Därför är det vettigt att ägna största delen av vår uppmärksamhet åt de uppgifter som vi är duktiga på. Ur en produktivitetssynvinkel gör en sådan ”specialisering” det möjligt för anställda att utföra det de gör bäst, med färre distraktioner.

Föreställ dig till exempel hur mycket tid som gick åt från när du klev in på kontoret i morse tills du faktiskt började jobba, från att göra kaffe, värma upp skrivarna, sätta på lamporna och logga in på olika konton. Det är ganska säkert att en automatisering av några av dessa aktiviteter skulle ha sparat dig märkbart med tid. Av den här anledningen ökar IoT explosionsartat.

Du har utan tvekan hört säljsnacket om hur IoT kommer att revolutionera frukosten, men slå inte dövörat till än. Föreställ dig en värld där du helt enkelt kommer in på kontoret, placerar telefonen på skrivbordet, (eller till och med viftar med handen), så aktiveras allt i din omgivning. Kaffekokaren börjar brygga, lamporna anpassas till den belysningsnivå du föredrar på morgonen och datorn loggar in dig och öppnar dagens viktigaste uppgifter. Med fortsatt innovation inom dagens trådlösa teknik är den när nivån av automatisering inte någon omöjlighet.

Praktisk automatisering

Även om det är lätt att börja dagdrömma om en automatiserad livsstil direkt från Jetsons (amerikansk animerad tv-serie, och utspelar sig i en framtida science fiction-miljö), finns det verkliga och praktiska fördelar med automatisering. För att kunna uppskatta möjligheterna kan vi börja smått med enkla distraktioner under dagen som snabbt kan åtgärdas.

Det första är den fruktade skrivarkön. Det finns inte många situationer som är lika frustrerande eller tidsslösande på arbetsplatsen som när man skickar ett ensidigt dokument till skrivaren och upptäcker att ett fullskalig tryckeriprojekt stoppar upp skrivarkön. I stället för att slösa tid på att vänta på att kollegans bok har skrivits ut kan lite automatisering reda ut problemet. Skrivare som sparar skrivarjobb i en molnbaserad kö tills du fysiskt autentiserar dig vid skrivaren ger inte bara en mer intelligent drift, utan förbättrar även säkerheten vid utskrift av känslig information. För extra effektivitet kan du förstås ha några lasersvärd till hands för att hantera flaskhalsarna i den fysiska kön.

Beroende på hur stort koffeinbehov det finns på kontoret kan kaffebryggningen vara en annan källa till onödig distraktion. I stället för att rulla tummarna medan kaffet brygger klart kan du kanske använda din smartphone till att starta bryggningen? Allt som sedan krävs är att gå till personalrummet för att hämta kaffet. Eller ännu bättre, låta en robot hämta kaffet åt dig.

Slutligen kan vi ta itu med de ovanligt varma vinterdagarna eller ovanligt kalla sommarmorgnarna. Du kanske har klätt dig rätt men termostatet är helt omedvetet om värmeböljan och kontoret känns tio grader varmare än solen. Det är svårt att få något gjort när svetten rinner nedför ansiktet (eller när du skakar av köld i mitten av juli). Med hjälp av ett smart termostat kan kontoret känna av plötsliga temperaturförändringar innan de ens har uppstått. Omgivningstemperaturen kan automatiskt justeras till att passa dagens väder och din klädsel. Detta sparar pengar både i form av energi och produktivitet.

Automatisering på arbetsplatsen handlar om att koppla vardagsapparater till nätverket för effektivare hantering och intelligentare användning. Resultatet? En effektivare miljö med färre distraktioner.

Lydia Dishman 2018-07-18 6 Minute Read

Skydd mot katastrofer med en IT-katastrofåterställningsplan

Du kan inte alltid planera för en katastrof. Men du kan planera för en katastrofåterställningsplan som hjälper dig att komma på fötter igen.

Tektonika Staff 2018-06-20 4 Minute Read

Dags att sommarstäda kontoret? Börja med skrivaren

Börja med skrivaren när du ska städa kontoret inför sommaren. Läs om hur du rensar bland enheterna och tittar på säkerheten som ofta glöms bort.

Tektonika Staff 2018-06-14 4 Minute Read

Behöver kontoret fräschas upp? Managerade skrivartjänster kan hjäl…

Byt ut trötta, slitna maskiner till mer avancerade multifunktionsskrivare med hjälp av partner för hanterade utskriftstjänster.