3 starka kvinnor i teknikbranschen

2018-01-165 Minute Read

I Sverige är det bara ungefär 20 procent kvinnor i teknikbranschen, och siffran är ännu lägre om man tittar på ledarpositioner. De är en liten men viktig minoritet vars bidrag är avgörande för att ta fram innovativa och stadiga tekniska ekosystem.

Teknikbranschen skriker efter fler kvinnor och vi har intervjuat tre superkvinnor för att ta reda på mer om vad de gör, hur de har kommit dit och vad de gillar bäst med att gå till jobbet varje dag.

1. Rebecca Garcia—Microsoft, CoderDojo NYC

Rebecca Garcia arbetar för mångfald och kvinnor i teknikbranschen och för att använda teknik för ett gott ändamål. Hon är också självlärd utvecklare, har vunnit en massa priser, till exempel har hon fått Vita husets utmärkelse ”Champion of Change” för teknisk inkludering och tidskriften Glamour har utnämnt henne till en av de 35 kvinnor under 35 som förändrar teknikbranschen.

”Som självlärd utvecklare uppmuntrar jag andra att följa sin egen väg, oavsett om det gäller högre utbildning eller genom att utforska och lära genom att göra,” säger Garcia. ”Många kvinnor som har bestämt sig för att följa en inte så traditionell väg tycker att det är tufft att byta karriär till teknikens värld. Mångfald handlar inte bara om att mäta eller visa framsteg i fråga om genus eller etnicitet, utan om att man kan nå framgång oavsett bakgrund eller omständighet.”

2. Joanne Molesky—ThoughtWorks

Joanne Molesky är en av delägarna av ThoughtWorks, ett globalt företag inom programvaruutveckling med över 3 500 ingenjörer. Hon är intern konsult för allt som är kopplat till styrning, risk och efterlevnad kring IT-användning. Men hon började sin karriär som dietist. Efter hon fick sparken tog hon ett deltidsjobb där hon lärde medarbetarna på ett storföretag att använda e-post (det senaste inom teknik på den tiden). Från e-post gick hon vidare till datorprogram, företagsanalys, tekniskt skrivande, kvalitetskontroll och senare till styrning, risk och efterlevnad.

Molesky började jobba med ThoughtWorks för fem år sedan. Där blev hon bra på avancerad programleverans (till exempel fortlöpande leverans), fungerade som globalt ansvarig för informationssäkerhet och var medförfattare till boken Lean Enterprise med två kollegor. Joanne säger att nyfikenhet, en vilja att lära sig och pröva nya saker samt bra analytisk förmåga har hjälpt henne att komma dit där hon är idag.

”[Kvinnors] utmaningar börjar med vår kultur som värdesätter vår omvårdande förmåga mer än den analytiska, och som angriper vår självkänsla genom att bedöma oss utifrån hur vi ser ut, hur mycket pengar vi har och hur vi beter oss,” säger hon. ”Jag tror att vår största utmaning är att bevara balansen, samla ihop oss och fortsätta framåt när dessa faktorer ställer sig i vägen för oss. Det är lätt att fastna, lägga av, komma med ursäkter och skylla på systemet. Ibland måste vi bara bita ihop och gå vidare. Ibland måste vi uppmärksamma dåligt beteende och säga vad vi tycker. Vi behöver styrka, självförtroende och uthållighet för att fortsätta att arbeta och bidra till fältet. Om vi inte ger upp kommer det att bli bättre med tiden.”

3. Friederike Schüür—Fast Forward Labs

Fast Forward Labs forskar om data science- och maskininlärningsalgoritmer som är på väg att spridas inom teknikbranschen. Friederike Schüür arbetar nära kunderna för att identifiera möjligheter för data science och maskininlärning och ge råd om data science-projekt och hur man bygger data science-team. Hon bidrar även till forskning och skriver nyhetsbrev till kunder samt håller koll på de senaste trenderna inom maskininlärning.

Schüür tog en fil. kand. i kognitiv neurovetenskap och gick vidare till att jobba som data scientist på ett startup-företag inom sjukförsäkring, där hon utvecklade algoritmer för att analysera patienters medicinska anspråk. Hon började på Fast Forward Labs eftersom hon var intresserad av hur teknik, data science och maskininlärning kan påverka samhället, och av hur snabbt fältet utvecklas.

”Jag gillar att bryta ner problem eftersom något som man tror är en olösbar monolit väldigt ofta kan brytas ner i flera mycket lösbara problem,” säger hon. ”Det är verkligen tillfredsställande att se den interna problemstrukturen och det är egentligen nyckeln till bra lösningar för programvaruteknik, maskininlärning och data science. Det känns extra bra när man får chansen att göra det med och för andra. Det gör att människor kan hjälpa sig själva, vilket är något som jag är stolt över.”

Alla dessa tre kvinnor i teknikbranschen betonar att mångfald bland de som jobbar med teknik också kommer att leda till bättre teknik. Kvinnor som är intresserade av teknik stöter på många utmaningar längs vägen, till exempel lärare som inte tidigt uppmuntrar deras intresse för datavetenskap eller sådant som lägre löner. Men med brinnande intresse och uthållighet har dessa kvinnor lyckats skapa framgångsrika karriärer inom IT och gjort betydelsefulla bidrag—både inom och bortom tekniken.

Tektonika Staff 2018-06-27 4 Minute Read

Skrota gammal teknik och följ tekniktrenderna inom utbildning

När det gäller tekniktrender inom utbildning har universitet mycket att lära eftersom studenterna vill använda teknik i högre utsträckning när de pluggar.

Lydia Dishman 2018-06-14 5 Minute Read

Förändra hur ni jobbar med innovativ teknik

Innovativa tekniker har förändrat hur vi jobbar och den senaste trenden är kroppsnära teknik som troligtvis kommer att kullkasta arbetsplatserna på nytt.

Daniel Conway 2018-04-12 5 Minute Read

Samarbete mellan avdelningar: vi gör det tillsammans

Inom IT arbetar man ofta isolerat men för att nå högsta möjliga säkerhet behövs samarbete mellan avdelningar. Läs här om hur du gör det på bästa sätt.