God innovation: veganstartups lockar till sig riskkapitalister

2017-11-146 Minute Read

När du hör ordet “riskkapitalist” tänker du antagligen på en rik investerare i Silicon Valley som finansierar tekniska startupföretag som Facebook och WhatsApp snarare än veganstartups, eller hur? Du är inte helt fel ute, men det är inte längre hela sanningen. Riskkapitalister utökar sina portföljer bortom teknikvärlden och riktar nu blickarna mot livsmedelsbranschen. Bara förra året slöts 338 avtal inom denna sektor.

Fräcka nya veganstartups som Hampton Creek och Suja Life är redo att skaka om sina branscher tack vare ett tillskott av pengar och strategiskt stöd från Silicon Valley. Hur lyckades de fånga riskkapitalisterna? Svaret är: tack vare innovation.

Startupföretagens kaxiga inträde

I vår glutenfria, miljömedvetna tidsålder är det ingen överraskning att riskkapitalister är intresserade av hälsomedvetna startupföretag inom livsmedelssektorn. Men som CB Insights rapporterar lockas de också av startups med potential att förändra de befintliga livsmedels- och branschmodellerna.

Tänk på Uber, som började som en taxitjänst, men som nu har utvidgats till att även leverera paket och mat. Och som samtidigt jobbar med autonoma bilar som skulle kunna förvandla transport- och leveransbranschen i framtiden. Det riskkapitalisterna nu vill är att investera i startups som sysslar med mat och som har planer på att förnya och bryta mark på helt nya marknader.

Hampton Creek: Innovation bortom veganmajo

Hampton Creek är en favorit bland matstartups. Företaget är känt för sin veganprodukt Just Mayo och sin veganvänliga kakdeg. Hampton Creek är värderat till mer än 1 miljard dollar, vilket gör företaget till en avundsvärd “unicorn”, för att använda Silicon Valley-termer. Hampton Creek kallar sig själva för ett tekniskt matföretag som specialiserar sig på att utveckla växtbaserade äggingredienser i syfte att skapa något hållbart och spara kostnader genom hela distributionskedjan. De utnyttjar big data-analyser i sin forskning och arbetar med en stor uppsättning av växtbaserade proteiner, vilket antagligen var det som väckte uppmärksamhet bland de teknikfokuserade riskkapitalisterna i Silicon Valley.

Denna San Francisco-baserade veganstartup har andra planer än bara majo och kakdeg. Enligt Quartz avslöjade Hampton Creek nyligen att de i hemlighet har utvecklat en teknik för att ta fram mat och skaldjur som skapas i labb, även kallat “ren mat.” Företaget menar att de ligger två år före konkurrenterna när det gäller att lansera dessa produkter på marknaden och de räknar med att släppa sin icke animaliska produktlinje i slutet av 2018. Den här djärva innovationen skulle kunna påverka det industriella jordbruket enormt mycket och potentiellt minska djurens lidande och växthusgasutsläppen.

Hampton Creeks nya satsning handlar om mycket mer än den veganmajo som de började med. De satsar på en ny marknad som ännu inte finns och det är antagligen därför riskkapitalisterna (precis som alla vettiga entreprenörer) vill kapitalisera på den lukrativa möjligheten innan någon annan gör det.

Suja Life: Ett otroligt populärt juicemärke

Ekologisk juice är en annan het marknad just nu och Suja Life har kastat sig in i den med förbluffande styrka. Forbes listade det här San Diego-baserade startupföretaget som nummer två på sin lista över USA:s mest lovande företag 2015. Coca-Cola är en av nyckelinvesterarna tillsammans med Goldman Sachs. Kändisar som Leonardo DiCaprio, Sofia Vergara och Jared Leto äger också andelar i företaget. Suja Life är det mest välfinansierade startupföretaget i Kalifornien i år, en fantastisk bedrift om man tänker på att det är här själva Silicon Valley ligger.

Sujas grundare, Annie Lawless och Eric Ethans, är fortfarande ganska unga men de har klokt nog tagit in en erfaren och kunnig vd som kan lugna riskkapitalisterna som vill se att det finns någon erfaren vid rodret. De har anlitat Jeff Church, en veteran inom privatkapital. Church kom över den HPP-metod (högtrycksbehandling) som gjorde det möjligt för Suja Life att sälja sina juicer som annars bara hade haft en hållbarhet på tre till fyra dagar. Efter det tog affärerna ännu mer fart.

Suja Lifes drycker är redan fenomenalt populära och säljer snabbt slut på ställen som Whole Foods och Target och det här nya dryckesföretaget kommer antagligen inte att nöja sig med de produkter de har idag, till exempel ekologiska juicer, smoothies, pressat probiotikavatten och dryckesvinäger. Food Navigator rapporterar att Suja Life överväger att ge sig in på den snabbt växande kombucha-marknaden om de lyckas ta fram en alkoholfri kombucha-produkt som lever upp till deras standard. Det kan vara det som lockar riskkapitalisterna till Suja: företagets skarpa entreprenörsmässiga känslighet i kombination med väl avvägd strategi.

Lärdomar från mat och dryckesstartups

Vad kan vi lära oss av framgångarna som dessa veganstartups – som började med några få mat- eller dryckesprodukter – har haft? Först och främst att det lönar sig att vara visionärer. Som Hampton Creek har visat nöjer de sig inte med att bara sitta och gotta sig åt intäkterna från den befintliga serien med veganvänlig, växtbaserad majo och kakdeg. De kör vidare för att nå tekniska genombrott som kommer att skapa en helt ny marknad med ren mat långt före konkurrenterna.

Vi har även lärt oss av Suja Life att det hjälper att vara eftertänksam och smart. Varje dag föds mängder av startups men bara få överlever i det långa loppet utan att förändra sig eller göra stora justeringar i sina affärsmodeller. De startups som klarar det har en pragmatisk syn på sina styrkor och svagheter och de letar strategiskt upp resurser som kompletterar dessa svagheter (till exempel en erfaren vd som kan hjälpa dem att växa) samtidigt som de bygger vidare på sina styrkor (ungdom och coolhet).

Riskkapitalister är klipska och de investerar inte i vilket företag som helst. De kommer från tekniska branscher och vet att högt satta ambitioner är lika viktigt som tekniken. Men förmågan att identifiera och genomdriva affärslösningar på hög nivå är också avgörande. Dessa två veganstartups valdes ut tack vare detta, och mer. Det kommer att bli spännande att se vad de gör härnäst på en marknad som fortsätter att blomstra.

Jasmine W. Gordon 2018-03-15 4 Minute Read

Misslyckas fort: 3 skäl att ge plats för mänskliga misstag

Kan det ökade trycket på automatisering av arbetsflöden stå i konflikt med trenderna inom företagsinnovation?

Rose de Fremery 2018-03-13 5 Minute Read

3D-utskrivna läkemedel revolutionerar sjukvården

Hur kan dagens IT-tekniker på bästa sätt förbereda sig för en framtid med 3D-utskrivna läkemedel? Allt börjar med säkra utskrifter.

Tektonika Staff 2018-03-08 5 Minute Read

Är “smart” sjukvårdsteknik bra eller dåligt?

Smart sjukvårdsteknik för med sig flera olika potentiella säkerhetshot, trots alla fördelar.