7 heta musiktekniska utvecklingar

2017-09-265 Minute Read

Vare sig vi är på jobbet, hemma, eller någon annan stans, finns melodierna med oss, speciellt tack vare de senaste framstegen inom musikteknik. Från produktivitetshöjande spellistor för arbetsdagen, stresslindrande låtar att spela när vi pendlar hem, till de må-bra låtar som spelas i butiker och restauranger, skapar musikteknikens genomslagskraft ett album för alla situationer i livet.

Teknikens förändringstakt ser också till att komponering, spelning och leverans förändras lika snabbt som takten i en danslåt. Därför vill vi här presentera sju stora utvecklingar inom musikteknik som kommer att förändra hur vi lyssnar på musik och vad vi lyssnar på.

1. AI-kompositörer

Innan du blir orolig för att en robot kommer att ersätta hängivna musiker som mödosamt spelar gitarriff för att få rytmen rätt ska du höra upp. AI kan komponera musik och melodier men behöver ändå människors input. Även om Jukedeck AI utlovade stora framsteg förra året, ägnades 2017 hittills åt Ampers framsteg. Amper är ett startupföretag som vill agera som ett snabbt och prisvärt sätt att samarbeta och skapa musik åt projekt som t.ex. videokampanjer.

Amper börjar sitt arbete efter att människan har matat in parametrar som musikstil och längd på önskad låt. Tonsättningstiderna varierar beroende på låtens längd. Användare kan sedan lägga till eller ta bort vissa instrument för att ytterligare redigera låten. Enligt TechCrunch är de goda nyheterna för utvecklare att Amper nyligen lanserade en API för att kunna komponera musik i större skala.

2. Holografiska artister

Trots att hon skapades för 10 år sedan, då hon var 16 år, gjorde den japanska popstjärnan Hatsune Miku sin scendebut på Londons Barbican Center, fortfarande som 16-åring. Hur är det möjligt? Miko är ett hologram. Innan det var hon något som Crypton Future Media, ett japanskt digitalt mediaföretag, hade skapat. I grund och botten består hon bara av två program som ger henne röst och animering. Miku skapades ursprungligen för professionella musiker, men hon blev snabbt en virtuell kändis som sjöng den musik som massorna på webben skapade. Även om hon saknar substans, såvida inte hennes mänskliga fans trycker på och projicera sina musikaliska önskemål på henne, så ”elektrifierade” Mikus holografiska närvaro publiken under konserten, enligt WIRED.

3. Effektiviserade streamingtjänster

Nielsen rapporterade att man officiellt streamar musik oftare än något annat medium i USA. Nedladdningar blir alltmer omoderna. Folk väljer att streama i stället och Pandora debuterade nyligen en egen prenumerationstjänst för streaming i ett försök att roffa åt sig en del av Spotifys och Apples befintliga lyssnarbas. Skillnaden som alltid funnits är att Pandora använder sin egen datavetenskap för att hitta och erbjuda låtar.

Kommer du ihåg att du kunde rösta upp en låt så erbjöd Pandoras algoritmer en spellista med bra låtar? Denna datavetenskap har utnyttjats i Pandoras senaste tjänst, berättade Tim Westergren för Fast Company. Det nya erbjudandet är bättre för lyssnarna, eftersom de inte behöver vada igenom 30 miljoner låtar med hjälp av en sökruta. Denna konkurrenskraftiga positionering gör det enklare att se hur Tidal, eller någon annan mindre funktionell streamingtjänst, eventuellt kan gå i konkurs eller bli uppköpt i år.

4. Smartare högtalare

Sonos har befunnit sig i högtalarbranschen i åratal men lanserade nyligen Playbase som är avsedd att komplettera och förstärka en tv. Den breda men tunna designen har ovanlig form och funktion, eftersom dess avsikt är att förse oss med ljud för både musik och filmer, med olika ljudkrav. Tidiga recensioner i Engadget föreslår att mekaniken och designen har klarat detta galant.

5. VR musikvideor

Musikvideor som filmades i 360 graders vinkel och skapades för virtuell verklighet var den stora nyheten förra året. Björks ”Stonemilker” var ett exempel på hur musik kan bli en uppslukande erfarenhet även utanför en konsertarena, tack vare mer prisvärd teknik från Sony, Google och Samsung. När allt fler artister börjar använda tekniken kan fans från alla musikstilar förvänta sig att få se och höra fortsatt utforskning av virtuell 3D-presentation.

6. Betala för att spela

Det är inte direkt högtekniskt, men efter årtionden av kamp med piratkopior och olagliga nedladdningar är folk nu redo att betala för artisters arbete på vinyl, samt för reklammaterial, via en webbplattform. Bandcamp, en musikaffär online och en marknadsföringsplattform för artister, växte med 35 procent förra året, då fans betalade artisterna 4,3 miljoner USD varje månad via webbplatsen och köpte ca 25 000 plattor om dagen.

7. Amazon smyger sig in

Tvivla aldrig på att jätten inte kommer att utveckla varje möjlig vertikal, inklusive musiken. Med introduktionen av det smarta högtalarsystemet Echo erbjuder Amazon också en billig musikstreamingtjänst med en prislapp som ligger långt under konkurrenternas. Amazon tar med deras omfattande resurser även sig in på ett exklusivt innehållsområde för att ingå avtal med stora artister för både musik och administrering.

Musik utvecklas mycket mer än bara nya stilar och tekniken förändrar vårt lyssnande med stormsteg. Frågan som återstår är dock: Vad skulle dagens Llyod Dobler hålla upp mot Diane Courts fönster?

Jasmine W. Gordon 2018-10-16 5 Minute Read

RIP IoT-säkerhetsbekymmer: 5 anledningar att IoT är döende

Hur kommer sakernas internet att utvecklas? Läs mer om problemen med IoT-säkerhet och hur vi kommer att använda den här tekniken framöver.

Tektonika Staff 2018-10-09 5 Minute Read

Visualisera den framtid som blockkedjeteknik utlovar

Läs om hur blockkedjeteknik fungerar och hur den kommer att förändra många branscher, till exempel inom läkemedel, finans, humanitär hjälp med flera.

Tektonika Staff 2018-10-02 6 Minute Read

Uppgradera verktygen – håll takten med företagsteknikstrende…

Dagens företag måste ha koll på trender inom företagsteknik och uppgradera sina gamla verktyg. Här får du konkreta tips på vad du behöver tänka på.